x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Uniformele

de Catalin Pruteanu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Uniformele
OBLIGATORIU
In urma cu 15 ani, uniforma scolara era una si aceeasi pentru toti elevii. Acum insa, scolile si liceele care se respecta isi aleg singure uniformele pentru elevii lor.

Se pare ca uniforma este tot mai mult pe placul parintilor, care astfel au mai putine batai de cap cu vestimentatia copiilor atunci cand ii trimit la scoala. 73% dintre cei intervievati de expertii CURS sunt de acord cu introducerea uniformelor scolare in invatamantul gimnazial si liceal. Cei care nu agreeaza aceasta masura sunt minoritari, doar 17% nu sunt de acord cu obligativitatea pentru elevi a purtarii uniformelor scolare. Restul, de 10%, reprezinta persoane care nu au nici o opinie in chestiune. Femeile sunt mai convinse decat barbatii de utilitatea uniformelor scolare, iar cei mai mari sustinatori ai unei astfel de masuri sunt persoanele de peste 56 de ani.

TINERI SI BATRANI. Doar jumatate din cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani sunt pentru purtarea obligatorie la scoala a uniformei. Pentru uniforme sunt mai mult cei care au studii sub medii, dar si persoanele cu studii superioare. De asemenea, 76% dintre romanii cu venituri sub medie vor uniforme, fata de numai 68% dintre cei cu mai multe venituri. In mediu rural, preferinta pentru uniformele scolare este mai mare ca la oras, iar oltenii, maramuresenii si moldovenii sunt romanii cei mai dispusi pentru introducerea uniformelor scolare.

Inceputul scolii presupune cheltuieli substantiale pentru parinti. Clasica uniforma bleumarin se mai gaseste inca prin magazine, iar preturile sunt cuprinse intre 40 si 100 de lei noi. Chiar daca tinerii par sa nu agreeze prea mult uniformele, parintii au alte opinii. "Uniforma este scumpa, intr-adevar, dar, pe termen lung, este mai profitabil", ne-a declarat o doamna care colinda magazinele de trei zile in cautarea unei costumatii standard, "de scoala", pentru fetita ei, Ana-Maria, eleva in clasa a III-a. "E mai economic pentru ca dai o data banii si pe urma nu mai ai batai de cap. Asa, s-o trimit la scoala cu alte haine e mai scump. Nici eu nu mai stau in fiecare seara sa-mi bat capul cu ce s-o imbrac a doua zi. Pe urma, e mai bine pentru ca la ea in clasa sunt si copii ai caror parinti au mai multi bani si isi permit sa le cumpere tot felul de bluzite si geci, si pantaloni. Si vine fii-mea de la scoala si-mi zice ca vrea aia, ca vrea ailalta, iar noi nu ne putem permite chiar tot. E greu sa-i explici unui copil ca nu toti copiii sunt egali, ca unii parinti isi permit mai multe", spune femeia.

MANDRIE. Multe din scolile si liceele din mediul urban au introdus de mult obligativitatea uniformelor scolare. Nu este vorba insa de clasicele uniforme care se gasesc inca prin magazine, ci de uniforme facute la comanda. Introducerea unor astfel de uniforme a fost decisa de conducerile institutiilor de invatamant dupa discutii cu parintii. In perioada interbelica, fiecare liceu avea uniforma sa distincta, iar purtarea acesteia era un motiv de mandrie pentru elevi. Poate ca in viitor uniforma scolara va redeveni un motiv de mandrie pentru scolari, un semn al apartenentei la un liceu cu traditii solide si care ofera educatie de calitate.

RECHIZITELE SUNT SCUMPE

Pe langa banii dati pe uniforma scolara, parintii mai trebuie sa deschida portofelul si pentru rechizite. Ghiozdane se gasesc de diferite marimi si diferite culori si modele. Cele mai ieftine costa in jur de 15 lei, dar exista si ghiozdane "de lux", care pot ajunge si la neverosimilul pret de 100 de lei noi. Ghiozdanul este unul dintre cele mai solicitate articole din echipamentul unul elev, el putand fi folosit uneori ca scut sau ca proiectil, prin urmare cele mai cautate sunt ghiozdanele solide, captusite.

COPIII NU MERG SINGURI LA DISCOTECA

La jumatatea lunii iunie a anului curent, patru deputati ai Partidului Democrat, Ioan Oltean, Monica Iacob Ridzi, Augustin Zegrean si Daniel Buda, au inaintat un proiect de lege privind unele masuri de protectie a minorilor. Astfel, minorii care nu au implinit 16 ani beneficiaza de urmatoarele "masuri de protectie": accesul in discoteci, baruri, Internet-caf...-uri si restaurante este interzis fara prezenta parintilor sau a tutorelui legal. De asemenea, minorilor care nu au 16 ani li se interzice consumul de cafea, o bautura periculoasa, in public. Fara acordul parintilor, minorii sub 18 ani nu-si pot pune cercei decat in ureche, altfel risca amenzi pana la 7 milioane de lei vechi. Potrivit sondajului CURS, doar 11% dintre romani sunt de acord cu aceasta initiativa, 32% sunt in dezacord total, 28% sunt mai degraba in dezacord, iar 14% sunt mai degraba de acord. 15% dintre respondenti nu au nici o parere despre aceasta problema. Daca aceasta masura se va aplica, probabil ca unii parinti vor fi nevoiti sa invete, alaturi de copiii lor, ultimele miscari de dans pe muzica progeniturilor.

MATRICOLA, VECHIUL COD DE BARE

Un element destul de important al uniformei scolare din perioada interbelica a Romaniei era reprezentat de numarul matricol. Acest numar era un mijloc de a-i impiedica pe elevi sa chiuleasca. Numarul matricol ii determina pe multi tineri, din gimnaziu sau liceeni, sa se comporte civilizat pe strada. In caz contrar, oricine putea sa noteze numarul matricol cusut pe maneca elevului si apoi sa mearga cu el la directiunea institutiei de invatamant de care apartinea pentru a face eventualele reclamatii.
×
Subiecte în articol: uniforma editie de colectie scolare