x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vaduve si fiice

Vaduve si fiice

de Paula Mihailov Chiciuc    |    22 Ian 2007   •   00:00
Vaduve si fiice

In culturile asiatice, femeilor li s-a interzis mult timp accesul la viata publica. Fiicele si vaduvele unor barbati ilustri au avut curajul sa sparga tiparele, fara a renunta la portul traditional.

In culturile asiatice, femeilor li s-a interzis mult timp accesul la viata publica. Fiicele si vaduvele unor barbati ilustri au avut curajul sa sparga tiparele, fara a renunta la portul traditional.In istoria Indiei, Chinei sau Turciei exista femei care au renuntat la statutul de casnica pentru a se dedica politicii.

Prime doamne. Indira Ghandi, fiica fostului prim-ministru indian Jawaharlal Nehru, a detinut in cariera ei politica de doua ori functia de premier (1966-1977, 1981-1984). Ea a ramas in istoria Indiei ca o promotoare a politicilor modernizatoare, eliminand cenzura din audio-vizual sau introducand planning-ul familial. In vizitele de lucru si nu numai, Indira a purtat sari, facand o figura aparte printre liderii politici ai lumii. Sariul, in functie de regiunea de provenienta a purtatoarei, are anumite culori, textura si croiala si presupune dexteritate pentru a fi imbracat.

Imparateasa rosie. Dupa moartea sotului sau Mao Tsedong, influenta lui Jiang Quing pe scena politica a Chinei a crescut semnificativ. Din acest moment, stilul vestimentar al "primei doamne" s-a "occidentalizat". Ultima ei aparitie in tinuta "revolutionarilor" chinezi de la inceputuri a avut-o in boxa acuzatilor, cand a participat la procesul intentat impotriva "Benzii celor 4" in 1980. S-a sinucis in inchisoare in 1991

Sirimavo - Vaduva plangacioasa
Alta celebra purtatoare de sari a fost Sirimavo Bandaranaike, prima femeie prim-ministru din lume. Casatorita cu viitorul prim-ministru al Ceylonului (1956), Solomon Bandanaraike, Sirimavo va mosteni functiile sotului sau dupa asasinarea lui (1959). In timpul discursului in care promitea sa urmeze politica defunctului lider, Sirimavo a avut numeroase accese de plans, de unde si porecla de "vaduva plangacioasa". Si ea, si fiica sa, Chandarika Kumaratunga (presedintele Sri Lankai), au purtat sariul traditional, imbogatit cu diferite culori si materiale scumpe imprimate, mai vii decat cele ale Indirei Ghandi, de pilda.

Un premier…fara feregea
Turcia, taramul cadanelor invesmantate in matasuri si acoperite cu feregea, a dat o "doamna de fier" - Tansu Ciller. Studiile superioare, indrazneala de a intra in politica si succesul la public au ridicat-o pe Ciller in cea mai inalta functie ocupata vreodata de o femeie turca - prim-ministru. Din pacate, mandatul sau a fost unul scurt (1993-1995), Ciller fiind detronata de un imens scandal de coruptie. Insa figura ei tanara, tinuta business si foarte oficiala, coafura simpla o pastreaza in memoria colectiva. Bijuteriile si camasile sale cu volane inviorau vestimentatia de tip occidental.

George Calinescu - "Oda" uniformei chinezesti
Despre felul cum se imbraca poporul chinez in timpul "imparatului" Mao, detalii gasim in lucrarea "Am fost in China noua", publicata in 1965, de scriitorul si criticul literar George Calinescu. Printre capitolele dedicate "marilor impliniri ale societatii comuniste chineze", geografiei si traditiei culturale, autorul s-a aratat placut impresionat de uniformele pe care puterea comunista le impusese tuturor chinezilor: "Albastrul cerului ramane tonul in care poporul chinez se imbraca aproape unanim. Vorbind sumar, tot poporul chinez de orice varsta, sex si calitate sociala, feroviar sau ministru, taran sau orasean, se imbraca intr-un singur fel, purtand un fel de uniforma ce se compune dintr-o tunica cu patru buzunare facute dintr-un satin de bumbac bleumarin si pantaloni corespunzatori. Pe cap pun o sapca din acelasi material, insa cu cozorocul oblong ca la jochei, in picioare pantofi obisnuiti, cu predilectie niste tarlici foarte desfacuti in fata, acoperind numai degetele sau galosi de cauciuc albastru de tip sport. Vara, satinul costumului este de un albastru ceruliu."
×
Subiecte în articol: editie de colectie