x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vindecarea de patimi sufletesti

Vindecarea de patimi sufletesti

de Oana Vataselu    |    06 Mar 2006   •   00:00
Vindecarea de patimi sufletesti
PSIHOTERAPIE
Pastele este evenimentul central in viata cucernica si spirituala, spune Mitropolitul Hierotheos Vlachos in volumul al doilea al cartii "Psihoterapia ortodoxa".
Pastile este sarbatoarea Invierii lui Hristos, este trecerea omului de la moarte la viata. Experienta pascala este trairea atmosferei invierii. Cand sufletul a simtit invierea lui din moartea pe care o sufe-rise din cauza patimilor, cand mintea a dobandit libertatea spirituala din robia patimilor, atunci este trait Pastile.

PARTI ASCUNSE. Sfantul Grigorie Teologul inainteaza, in cartea sus mentionata, o noua interpretare a sarbatorii pascale. "Adevarata sarbatoare este innoirea noastra insine. Crestinul, ca sa innoiasca inima lui, are nevoie sa-si infraneze vederea, dorinta de frumusete, gustul, mirosul, pipatul, auzul. Furia trebuie sa fie intoarsa impotriva diavolului, vointa sa fie in intregime indreptata catre Dumnezeu." Si sfantul continua cu expunerea caracterului comunitar al sarbatorii Pastilor: "Sa nu invidiezi pe acela care izbuteste in viata lui. Sa nu batjocoresti pe omul nefericit. Sa nu indepartezi pe sarac, tu care te-ai imbogatit din dumnezeire. Ofera celui care are nevoie de adapost, de grija, de hrana, tu cel care te desfeti de acestea". Sfantul recomanda sa nu admiram ceva care nu ramane vesnic, referindu-se in mod special la ambitie, avaritie, chiar iubirea de placeri. Toate acestea conduc la o revizuire a relatiilor cu semenii nostri si asezate pe o noua temelie, reinnoita. "Multi contemporani, influentati de un lumesc mod de viata, au inlocuit adevarata sarbatorire a Pastilor cu deformate lumesti sarbatori. Pentru multi procesiunea din Vinerea Mare, mancarea, poate si formalele «urmariri» ale slujbelor se numesc Pasti. Dar acestea sunt o sarbatoare exterioara. Adevarata sarbatoare a Pastilor este curatirea mintii si trecerea Cuvantului in om insusi."

"Invidia este tristetea pentru fericirea aproapelui nostru si bucuria pentru nefericirea lui. Cand suntem stapaniti de ea, ne aratam smeriti, dar fiind invidiosi, suntem trufasi. De aceea in oamenii care continuu lauda se ascunde patima invidiei"
Mitropolit Hierotheos Vlachos
"Psihoterapia ortodoxa"
vol. II

×
Subiecte în articol: editie de colectie