x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Agentii imobiliari cer scaderea impozitelor

Agentii imobiliari cer scaderea impozitelor

14 Ian 2005   •   00:00

Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) propune modificarea reglementarilor fiscale, astfel incat persoanele fizice sa plateasca un impozit in scadere pentru tranzactiile cu terenuri in cazul in care au detinut suprafetele respective pentru o perioada indelungata.

FLORINA ZAINESCU

IN TREPTE. Amendamentul initiat de UNAI la ordonanta de Guvern privind regimul fiscal din domeniul imobiliar prevede ca impozitul sa fie aplicat diferentei dintre pretul de achizitie si cel de vanzare. Cota maxima, de 16%, va fi aplicata daca proprietarii respectivi isi vor vinde terenurile achizitionate in mai putin de 18 luni de la cumparare. Pe masura ce perioada de detinere a terenurilor creste, impozitul va scadea pana la o cota de 1% pentru suprafetele revandute dupa un termen mai mare de 33 de luni de la cumparare.

SCUTIRI. Asociatia propune si scutirea de la plata impozitului pe venit pe o perioada de 5 ani, pentru persoanele care investesc in cladiri noi cu destinatia de locuinte. In cazul cladirilor afectate de seism, impozitul deductibil pentru lucrarile de reconsolidare trebuie sa fie de 99%. Deductibilitatea propusa pentru lucrarile de restaurare/renovare, conservare si intretinere a cladirilor din zone istorice protejate este de 85%, cu conditia ca respectivele lucrari sa se efectueze sub coordonarea unui arhitect. UNAI mai cere ca, in cazul cladirilor construite inainte de 1989, sa se introduca scutiri de 25% pentru renovarea fatadelor si a partilor comune si de 10% pentru renovarea interioara.

MOTIVE. Oficialii UNAI apreciaza ca aceste masuri vor duce la cresterea interesului investitorilor pentru achizitia de locuinte noi, accentuarea concurentei intre companiile de constructii, majorarea numarului de credite si politelor de asigurari, precum si la scaderea pretului locuintelor si al chiriilor.

×