Nu numai elevii si studentii au o alternativa la educatia asigurata de stat. Numarul mare de gradinite particulare infiintate in ultimii ani demonstreaza ca parintii se gandesc serios la educatia copiilor inca de la primele contacte ale celor mici cu societatea in care vor trai.
CATALIN PRUTEANU
Numai in Bucuresti sunt in prezent cateva sute de gradinite particulare. Acest fapt arata ca exista o concurenta destul de puternica, dar si ca oportunitatea de afaceri pe acest segment de piata este inca foarte mare. Marea majoritate a institutiilor care acorda primele notiuni educative celor mici au pagini de Internet pe care isi face o continua reclama. Site-urile contin o scurta prezentare, urmata cel mai des de o galerie foto si de o sectiune cuprinzand tarifele practicate. Fiecare dintre ele "se bate" pentru a-si prezenta programele si conditiile oferite copiilor. Publicitatea se face si in functie de amplasamentul acestora. O gradinita particulara este cu atat mai atractiva, cu cat e situata langa un parc sau intr-o zona nepoluata. Fiecare institutie isi afiseaza suprafata de joaca de care dispune, pentru ca celor mici le trebuie mult spatiu in care sa-si consume energia. Parintii au de unde alege, singurul aspect de rezolvat ramanand insa cel financiar, pentru ca, de cele mai multe ori, gradinitele particulare au tarife in euro, destul de piperate. Cu toate acestea, parintii nu trebuie sa uite ca o educatie buna nu se obtine gratuit, ea costa, iar banii nu ar trebui sa conteze prea mult in astfel de cazuri.
OFERTE. Gradinitele se intrec care mai de care in a convinge parintii ca sub acoperisurile lor copiii isi gasesc locul. Ofertele pe care le fac parintilor merg de la predarea bilingva (romana-engleza-franceza-germana etc.) si activitati pe calculator, pana la asistenta medicala gratuita pentru prescolari. S-ar putea spune ca diversitatea ofertelor ii poate pune in incurcatura pe adulti. Copiii au la dispozitie calculatoare, pot urma lectii de religie, pian, vioara, balet, inot, gimnastica, schi, echitatie, pot merge in excursii sau pot vizita muzee si nu in ultimul rand pot pleca in tabere. De asemenea, cursurile de actorie si coregrafie sunt un alt mijloc de lauda pentru patronii acestor institutii. Majoritatea gradinitelor asigura transportul gratuit al celor mici de acasa si inapoi, seara. De asemenea, institutiile sunt dotate cu aparatura audio-video, iar temele se pot face sub supravegherea educatoarelor.
TARIFE
Conditiile oferite de gradinitele particulare sunt, fara indoiala, la standarde europene. La fel sunt si tarifele, calculate in euro sau dolari. Parintii pot achita taxele diferentiat, in functie de pachetele pe care le aleg, care difera din punctul de vedere al programului. In mare, taxa pentru o luna se poate incadra intre 90 si 400-500 de euro. Cel mai ieftin este programul scurt intre orele 8:00 sau 9:00 dimineata si pana la pranz. Programul prelungit ii face pe parintii care petrec mai putin timp acasa decat la serviciu sa scoata din buzunar sume considerabile, de cateva sute de euro.Citește pe Antena3.ro