x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Balada populara pentru olimpici

Balada populara pentru olimpici

04 Iun 2004   •   00:00

Elevii din clasa a VIII-a aflati in componenta loturilor olimpice care vor participa la competitiile internationale pe discipline au inceput, miercuri, la Grupul Scolar "Nichita Stanescu" din Capitala, examenul de testare nationala, prin sustinerea probei scrise la limba si literatura romana.

Subiectul de examen, cu 32 de puncte, le cerea elevilor sa redacteze o compunere de una-doua pagini in care sa caracterizeze un personaj dintr-o balada populara, studiata la clasa. Pentru rezolvarea corecta a subiectului, elevii vor primi 16 puncte, iar pentru redactarea corecta a compunerii, alte 16 puncte.

Pentru alte 48 de puncte, elevilor li s-a cerut sa analizeze din punct de vedere gramatical si literar un text la prima vedere din "Povestea porcului" de Ion Creanga. Totodata, pentru redactarea corecta a unei cereri de eliberare a unei adeverinte de catre directorul unei scoli, elevilor li se mai acorda 10 puncte, alaturi de cele 10 acordate din oficiu.

O parte din elevii care sustin sesiunea speciala de testare vor participa, in luna iulie, la Olimpiada Internationala de matematica pentru juniori, iar o alta parte vor reprezenta Romania la Campionatele Mondiale de Dans Sportiv, pentru aceeasi grupa de varsta.

Totodata, miercuri, la acelasi grup scolar bucurestean au sustinut proba orala la limba si literatura romana a examenului de Bacalaureat cei 52 de elevi de clasa a XII-a ce vor reprezenta Romania, la inceputul lunii iulie, la Olimpiadele Internationale de matematica, fizica, biologie, chimie, informatica si limba rusa. Noua dintre cei 65 de elevi care fac parte din lotul pentru olimpiadele internationale au preferat sa sustina examenul de Bacalaureat sau, respectiv, testele nationale o data cu colegii lor, nu in sesiunea special orgaizata pentru ei, care a inceput miercuri. (Eugenia Mihalcea)

SUBIECTE

Subiecte la teste nationale, limba romana
Partea a II-a (10 puncte) Te numesti Ion/Ioana Panait, locuiesti in Husi, pe Bulevardul Muncii la numarul 73 si esti elev/eleva in clasa a VIII-a la Scoala Generala ,,Nicolae Labis". Redacteaza, pe o pagina distincta a foii de examen, o cerere adresata directiunii scolii tale, prin care soliciti eliberarea unei adeverinte de elev, pentru inscrierea la Clubul Sportiv Scolar din localitate. In cerere trebuie: sa respecti conventiile specifice acestui tip de compunere (4 puncte); sa redactezi continutul intr-o structura adecvata (4 puncte); sa respecti normele de ortografie, de punctuatie si de exprimare corecta (2 puncte).

Partea a III-a (32 de puncte) Scrie o compunere de 1-2 pagini, in care sa caracterizezi un personaj dintr-o balada populara, studiata la clasa. In redactarea compunerii vei avea in vedere: precizarea, insotita de exemple, a patru mijloace/procedee de portretizare existente in text; numirea a patru trasaturi ale personajului; ilustrarea acestor trasaturi ale personajului, pe baza textului ales; prezentarea relatiei dintre personajul principal si alt personaj al baladei populare.
×
Subiecte în articol: puncte