x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "Ca sa fac o facultate trebuie sa muncesc"

"Ca sa fac o facultate trebuie sa muncesc"

01 Iun 2004   •   00:00
"Ca sa fac o facultate trebuie sa muncesc"

Vara nu inseamna numai distractie si odihna pentru studenti. Multi tineri din provincie, care provin din familii sarace sau deja obisnuiti cu o viata independenta, raman mai departe sa locuiasca in camine si sa munceasca pentru a se intretine.

CATALIN PRUTEANU

Administratorii caminelor bucurestene au inceput deja sa afiseze liste ce cuprind demersurile pe care trebuie sa le faca studentii care vor sa ramana pe timpul verii in campusuri. In general, tinerii trebuie sa prezinte conducerii facultatilor adeverinte de angajat. Pe timpul verii nu se pune problema insuficientei locurilor de cazare. Cei care raman sunt tineri care se intretin singuri. "Parintii mei sunt pensionari si, ca sa pot face o facultate, trebuie sa muncesc. Nu pot sa renunt la serviciu si sa plec acasa pe timpul vacantei deoarece pentru mine nu este un job ocazional", spune Mihaela Vlad, studenta in anul al II-lea la Universitatea Bucuresti.

Distractia costa. Alti tineri care locuiesc si vara in camine sunt cei care muncesc sa stranga bani "de mare". "Am avut cateva restante si m-am cam certat cu parintii, deci este exclus sa le cer bani pentru mare. Nu pot sa renunt la litoral, asa ca o sa lucrez cateva luni ca sa pot pleca la mare prin august", povesteste Mihai.

Chiar daca se intretin singuri, multi studenti aleg sa locuiasca in continuare in camine. Motivele: chiriile destul de piperate ale apartamentelor sau garsonierelor. Pe timpul verii, un student plateste, in medie, un milion de lei pe luna pentru un loc de cazare: "Prefer sa stau aici si sa platesc mai putin decat sa locuiesc singura intr-o garsoniera. Aici mai am colegi si chiria e mai ieftina. Mai bine renunt la putin confort si folosesc banii pentru altceva", spune Mihaela.

Locuri de vanzare. Pe usile camerelor de camin au aparut insa si alte tipuri de afise. De tipul: "Cumpar loc baiat pe vara in Agronomie sau Regie", care sunt puse de studentii care lucreaza "la negru" si nu pot aduce adeverinte de salariat sau care, dintr-un motiv sau altul, nu beneficiaza de cazare.

×