x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Calificare in IT pentru nevazatori

Calificare in IT pentru nevazatori

10 Noi 2004   •   00:00

Persoanele cu deficiente de vedere pot utiliza calculatorul cu ajutorul unui program special care transforma in sunet ceea ce este scris pe ecran.

OANA ANTONESCU

ALTFEL. Iulian Lezneanu, profesorul tinerilor, lucreaza acasa cu monitorul stins
Programul pentru nevazatori este folosit in Romania din 1998, dar nu au existat pana acum atestate care sa le certifice abilitatile in utilizarea computerului. Primii absolventi ai programului pilot de instruire si certificare IT au demonstrat ca pot fi competenti pe piata fortei de munca, atata vreme cat angajatorii din Romania le vor oferi slujbe care sa presupuna utilizarea calculatorului. Trebuie sa intelegem ca persoanele cu deficiente de vedere sunt colegii nostri de munca si nu doar acei oameni care stiu sa faca perii, este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care a ajutat la derularea acestui program, impreuna cu ECDL, Asociatia Nevazatorilor din Romania, Centrul de Instruire si Testare Ardeco Educational si Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.

CUM FUNCTIONEAZA. O voce electronica ii ghideaza pe cursanti la fiecare comanda. Ei se folosesc numai de tastatura si pot lucra chiar cu monitorul stins. Traducerea se poate face in 10 limbi de circulatie internationala, dar, din pacate, nu si in romana. Daniel Mazilu este unul dintre cei opt tineri care au reusit sa obtina certificatul, desi nu stie daca ii va fi de folos. Nu are incredere in angajatori si in posibilitatea de a obtine un loc de munca in domeniul IT, dar noua preocupare i-a usurat accesul la informatie. Acum poate citi carti, ziare si poate naviga pe Internet, asistat de vocea electronica. Aveam biblioteca si la Asociatia Nevazatorilor, dar era nevoie sa ne citeasca cineva. Acum am computer si acasa si pot sa scanez carti pe care apoi le citesc.

ACCES. Daniel este elev al unei scoli postliceale de birotica si secretariat, unde are acces la calculator. A invatat fizioterapie la o alta scoala postliceala, dar s-a reprofilat, pentru ca boala lui este pe fond reumatic si nu va mai putea practica, in timp, meseria invatata. Nu isi doreste decat sa gaseasca oameni care sa ii inteleaga dificultatile si sa verifice macar ceea ce stie sa faca. Numai asa avem sansa sa le dovedim ca suntem competenti, adauga Daniel. Vrea sa faca psihologie. Foarte multi tineri cu deficiente de vedere urmeaza cursurile acestei facultati. Radu Sergiu Ruba, vicepresedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, a spus ca, dupa ce acesti tineri vor absolvi scoala, va incerca sa le gasesca locuri de munca, pentru ca, desi au probleme de vedere, pot face multe lucruri foarte bine.

VISE. Marius Iordache are si el acum un certificat de competente IT. Isi doreste sa urmeze o facultate de informatica, dar nu are un computer pe care sa exerseze ce a invatat. Marius este slab vazator si mai triseaza din cand in cand, folosind si mouse-ul. Nici el nu este increzator in sansele de a-si gasi un loc de munca in domeniul IT, dar este incantat ca in acest fel poate tine legatura cu lumea. Singura problema pe care o ridica utilizarea calculatorului este agravarea problemelor de vedere. La Asociatia Nevazatorilor din Romania sunt inregistrate 81.000 de persoane cu deficiente de vedere, majoritatea persoane in varsta, avand peste 60 de ani. Dintre acestia, mai mult de un sfert, respectiv 30.000 sunt orbi. In unitatile de invatamant din tara sunt aproximativ 2.300 de elevi cu deficiente de vedere si numai 600 dintre ei sunt incadrati in scoli normale.

×