x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Card international pentru studenti

Card international pentru studenti

04 Sep 2004   •   00:00

Cardurile internationale pentru studentii romani ar fi putut fi reduse de la 5 euro la 20.000 de lei, daca ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, nu ar fi amanat semnarea unui protocol din aprilie, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Comunitatii Europene si ai UNESCO vor sa micsoreze pretul cardurilor internationale pentru studentii romani la mai putin de un sfert din valoarea actuala. Cardurile sunt deja distribuite in Romania, prin reteaua ISIC (International Student Identity Card). Cardul costa acum 168.067 lei si ar putea ajunge la 20.000 de lei, daca ministrul Educatiei ar accepta punerea in aplicare a programului, a declarat, cu ocazia reuniunii de vara de la Amsterdam, Vali Toma, manager ISIC pentru Romania. "Acesta este singurul card pentru studenti recunoscut oficial in lume si este sustinut de UE si UNESCO. El este folosit in 110 tari din lume si include 25 de state membre UE si cele trei state care urmeaza sa fie integrate, Romania, Bulgaria si Croatia", a precizat, la aceeeasi reuniune, Antonio Brandi, presedintele ISIC.

De asemenea, programul ISIC isi propune sa aduca din ce in ce mai multi studenti straini sa viziteze Romania, de la vestigiile romane din Alba-Iulia la catedralele gotice din Cluj si Brasov, care inca nu sunt cunoscute peste hotare. Beneficiile constau in reduceri la muzee, in salile de cinema si cel mai important, reduceri la transport, in special la calatoriile in strainatate obtinute prin negocieri cu compania aviatica CSA, in urma carora costul biletelor de avion, indiferent de destinatie, va fi de 149 de euro.

Directorul general ISIC Romania a precizat ca, in momentul de fata, la nivel national exista 10.000 de posesori ai legitimatiei internationale, dintre care aproximativ 7.000 sunt studenti, alti 2.000 sunt tot tineri, iar restul, cadre didactice. Un card este valabil 16 luni, acopera tot anul univeristar si tot anul calendaristic. Posesorii de card au beneficii turistice, apoi reduceri la sali de fitness, sali de agrement, cabinete medicale, resturant fast-food, magazine pentru produse informatice, ce furnizeaza produse de larg interes, electrocasnice, calculatoate.

FACILITATI

Cardul permite studentilor romani sa beneficieze de aceleasi facilitati ca si colegii lor din statele membre. Ei pot calatori cu bilete la pret redus, pot beneficia de acces gratuit in muzee, de facilitati la restaurante sau fast-food-uri, dar si pentru accesul in salile de sport, pe terenuri sau la achizitionarea de aparatura electronica si informatica. "Romania va fi promovata ca o tara de destinatie pentru turisii ISIC din intreaga lume. Cred ca programul este important, mai ales pentru cele trei puncte pe care si le propune ISIC in Romania, respectiv cresterea nivelului educatiei, al culturii si dezvoltarea turismului. Asta pentru ca studentii sunt viitorii lideri ai Romaniei si Europei si trebuie sa aiba oportunitati sa lucreze in strainatate", a spus presedintele ISIC.

×
Subiecte în articol: romania isic