x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cat costa proiectul unei case pe pamant

Cat costa proiectul unei case pe pamant

17 Iul 2004   •   00:00

IMOBILIARE

Proiectul complet al unei case costa in jur de 4.500 de euro, daca este gandit special pentru dumneavoastra. Insa cu 1.200 de euro puteti cumpara proiecte tip "la cheie".
DANIELA IVAN

Aveti un teren si vreti sa ridicati pe el o casa? Nimic mai simplu. Exista peste 2.000 de firme si peste 4.000 de arhitecti cu drept de semnatura, care pot sa va proiecteze casa visata.

PRETURI. Piata proiectelor pentru case s-a stabilizat in ultimii doi ani, de cand onorariile arhitectilor au fost reglementate printr-o lege speciala, iar arhitectii au fost autorizati de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR).

Pe scurt, toate firmele au obligatia legala sa calculeze pretul proiectului in functie de valoarea investitiei. La randul sau, pretul casei este calculat prin inmultirea suprafetei desfasurate cu 320 de euro metrul patrat, atat cat este stabilit de catre OAR.

De exemplu, daca vreti sa construiti o casa de 150 de mp, atunci inmultiti 320 de euro cu 150 de mp si obtineti 48.000 de euro. La aceasta valoare aplicati coeficientul care este stabilit prin lege, in aceasta situatie fiind de 8,4%, si obtineti suma pe care trebuie sa o platiti. Adica 4.032 de euro.

Cu cat valoarea proiectului creste, cu atat procentul corespunzator proiectarii scade (vezi tabel).

De exemplu, pentru o casa care costa 144.000 de euro, proiectul valoreaza 10.476 de euro.

CE INTRA IN ACESTI BANI. "Aceste preturi contin proiecte complete si complexe", spune arhitectul Octavian Ungureanu, directorul unei firme de proiectare. El spune ca asta inseamna proiect de arhitectura, de structuri de rezistenta, toate proiectele de instalatii, proiecte tehnice, detalii de executie, anteproiect. Insa, multi dintre clienti nu doresc proiectare pana la acest nivel de detaliu si atunci preturile coboara chiar si pana la jumatate din cele anuntate initial, spun arhitectii.

BANCI DE PROIECTE. Pe piata romaneasca au inceput sa apara si proiectele tip, adica firmele de proiectare au inceput sa-si creeze banci de proiecte din care clientii sa-si aleaga casa dorita. Evident, ele sunt mai ieftine. "Am sase asemenea proiecte de case cu suprafete cuprinse intre 150 si 160 de metri patrati. Clientul vine si, daca-i place, poate cumpara un proiect cu circa 1.200 de euro", spune Ungureanu. El precizeaza ca in acest cost intra recalcularea fundatiei in functie de studiul geotehnic, precum si mici modificari in compartimentare. "Aceste proiecte sunt o solutie de a oferi lucrari de calitate pentru locuinte de calitate, pentru clientii clasei de mijloc, care au un buget limitat.

PREFERINTE

Arhitectii sustin ca cele mai cautate case sunt cele care variaza intre 100 si 170 de metri patrati. Cei mai multi clienti care vin sa cumpere un proiect vor o casa cu etaj, cu living, doua sau trei dormitoare, doua bai, o bucatarie si, eventual, o incapere de servire a mesei. "Pe langa aceasta nivelare a cerintelor, apar clienti care cer mai mult spatiu decat ar fi nevoie pentru familia lor, adica este vadita intentia oamenilor sa-si construiasca mai multe dormitoare, bai de 14 mp, adica atat cat are o bucatarie de bloc, precum si doua livinguri", spune Octavian Ungureanu. El crede ca aceasta tendinta va disparea in timp, pe masura ce oamenii vor scapa de complexul blocului.

TIPURI

Proiectele au luat in calcul o familie cu 3-5 membri si au de regula o zona de zi, cu living room, cu loc de luat masa (de circa 30 mp), bucatarie si grup sanitar. De asemenea, casele au trei dormitoare (de cate 10-16 mp) si o baie, cu posibilitatea realizarii (in unele cazuri) a doua bai, spune directorul firmei Trilitica. El precizeaza ca, la unele proiecte, un dormitor este amplasat la parter, putand fi folosit ca birou, camera de oaspeti, camera pentru un membru mai in varsta al familiei. Aceste solutii sunt foarte bune, pentru ca tinta este realizarea unei locuinte rezonabile ca pret, dar cu un standard ridicat din punct de vedere functional.
×
Subiecte în articol: proiecte