x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Copiatorul la nevoie se cunoaste

Copiatorul la nevoie se cunoaste

03 Iun 2004   •   00:00

In sesiune, orice student are de xeroxat cate un curs sau capitole din diverse manuale. Cea mai buna oferta - 350 de lei pe pagina - este in Bucuresti, la Piata Kogalniceanu. Mai scump la tehnoredactare, unde preturile sar chiar de 5.000 de lei pentru o foaie.

CATALIN PRUTEANU

De indata ce primele zile ale sesiunii isi fac loc in agenda studentilor, centrele de copiere sunt luate cu asalt. Afacerile infloresc pentru cei care isi castiga painea cu banalele aparate xerox. Desi sunt multe copiatoare pe langa fiecare facultate, studentii sunt nevoiti sa stea la coada cate o jumatate de ora pentru copiile necesare. "Totul incepe pe la jumatatea lunii mai, cand e presesiunea", povesteste un tanar care nu mai pridideste cu facutul copiilor.

Teancuri de cursuri

"Studentii vin cu baxuri intregi de cursuri si se munceste de dimineata pana seara. Unii vin in ultimul moment, cand mai au doar cateva zile pana la examene", ne lamureste un comerciant. Cea mai mare aglomeratie este in zona Pietei Kogalniceanu, in apropierea Facultatii de Drept, unde se afla multe centre de copiat. Aici vin nu numai studentii la Drept, ci si de la Litere si de la Istorie. Aglomeratia se explica prin preturile mici pentru fiecare pagina xeroxata, intre 450 si 600 de lei pe pagina, pentru ca in zona e o concurenta redutabila. "Am venit sa las o carte aici. Am imprumutat-o de la cineva care si-a cumparat-o mai demult, pentru ca acum nu se mai gaseste", spune Irina, studenta la Litere. "Trebuie sa las cartea aici si s-o iau maine. Asa se face, doar cursurile se copiaza pe loc. Mie nu-mi trebuie toata cartea, dar sunt nevoita sa o fac pe toata, pentru ca asa lucreaza cei de aici. Daca nu vrei sa-ti xeroxeze cartea in intregime, nu sunt de acord." Prejudecata potrivit careia doar studentii lenesi recurg la copiator in sesiune este deja depasita. "Este practic imposibil sa fii prezent la toate cursurile si seminarele. Pe langa ce se discuta la scoala, mai primim si alte materiale de la profesori. Nimeni nu mai sta sa copieze de mana un curs, preturile sunt accesibile, cel mult 600-700 de lei pentru fiecare pagina si, daca nu lasi sa se stranga multe materiale, nu se simte la buzunar", spune un student la Administratie Publica.

Proiectele-s mai scumpe

Centrele de tehnoredactare sunt asaltate si ele in lunile mai si iunie. Studentii care nu au calculator si imprimanta acasa vin sa dea la tehnoredactat proiectele pe care le au de predat profesorilor si preparatorilor. Preturile sar uneori de 5.000 de lei pentru fiecare pagina scrisa la calculator si tiparita. Cel mai mult cheltuiesc cei de la ASE, care, in presesiune, sunt "ingropati in proiecte si studii de caz", dupa cum declara Sorin Ilie, student la Facultatea de Comert.

PRETURI


  • 350-1.000 de lei pentru o copie A4 alb-negru
  • 10.000-15.000 - copie A4 color
  • 700-3.000 de lei pentru o pagina scoasa la imprimanta Preturile pentru copiile xerox sunt in general accesibile tuturor studentilor. Cel mai ieftin se poate xeroxa cu 350-400 de lei pentru fiecare pagina, iar majoritatea firmelor ofera reduceri pentru copiile "fata-verso". Iar locurile cu oferte mai atractive sunt complexele studentesti Regie si zona Pietei Kogalniceanu. Uneori insa, preturile mici sunt invers proportionale cu calitatea copiilor. Numeroasele anunturi de la centrele de copiere instiinteaza ca trebuie sa decapsati cursurile mai inainte. Daca vreti sa faceti copii color, o sa scoateti din buzunar mult mai multi bani, cel putin 10.000 de lei pentru o pagina tip A4. Pentru printat, o pagina in format A4 costa, prin caminele studentesti, cam 700-800 de lei, dar in apropierea facultatilor depaseste uneori 3.000 de lei.
  • ×