x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Covoarele din dale sunt la moda

Covoarele din dale sunt la moda

04 Sep 2004   •   00:00

Dalele sunt la moda, in ciuda pretului nu tocmai ieftin. Pavarea unui teren de 100 de metri patrati costa intre 20-60 de milioane lei, in functie de model, grosime si culoare.

DANIELA IVAN

Romanii au prins gustul pavarii curtii cu dale, asemenea spaniolilor sau italienilor. Doritorii au de unde alege. Exista o multime de firme, de modele, de culori. Piscot, hexagon, caramida, cruce, trefla, grila, fagure, solzi, puzzle sunt doar cateva astfel de exemple.

PRETURI VARIATE. Preturile pentru un metru patrat incep de la 200.000 de lei si ajung pana la 600.000 de lei. Modelele speciale, care se fac doar la comanda, se platesc la bucata si pot ajunge la 700.000 de lei. Dalele mai simple (piscot, caramida) se pot cumpara la preturi cuprinse intre 284.000 lei/mp si 470.000 lei/mp, pret care include si TVA. Diferentele provin din culoare si din grosimea placii. Cele mai complicate dale (puzzle, topor dublu etc.) realizeaza si imbinarea prin autoblocare si ajung la 570.000 lei/mp. Firmele importante ofera in acesti bani consultanta si transport gratuit pana la domiciliu. In plus, contra cost, sunt inchiriate cu ziua si utilajele necesare pentru montaj.

MOZAICURI ORIGINALE. Moda dalelor este usor de explicat. Fiecare om poate sa fie un mic designer si sa-si faca in curte mozaicul pe care si-l doreste, prin combinatii de modele sau de culori. Aceasta alegere se face in functie de imaginatia si dorinta fiecaruia si astfel se creeaza pavaje originale. Este important sa se stabileasca exact numarul de pavele necesare pe fiecare culoare si pe fiecare model. In plus, dalele au avantajul ca sunt usor de montat, avand aceeasi grosime, si usor de intretinut. Ele nu necesita decat maturare si, eventual, din cand in cand, cate o spalare.

ALEGEREA. Unii producatori ofera sfaturi pentru montare in momentul achizitiei sau pe site-urile web. Cea mai importanta etapa de care depinde in mare masura rezultatul final este planificarea si efectuarea unei schite pe hartie milimetrica, se arata la adresa www. pavaje.ro.

Pe pagina web a firmei Pavaje Gabbata se recomanda ca textura, culoarea, modelul suprafetei si marimea dalelor sa fie armonizate cu arhitectura locului. Este o activitate pentru care trebuie sa ai un pic de chemare si spirit de artist. Practic, fiecare poate sa-si realizeze la el in curte covorul pe care si-l doreste.

MONTAREA DALELOR

Dalele trebuie montate obligatoriu in nisip sau pietris. In acest scop trebuie escavata o adancime de 1,5-2,5 cm in care sa puneti placile.

Umpleti fundul gropii cu 0,8-1,3 cm de pietris si apoi imprastiati 0,25 cm de nisip. Urmeaza o etapa obligatorie de nivelare, care poate fi realizata cu doua tevi drepte, care au un diametru de 0,25 cm. Nu uitati sa realizati o inclinare a terenului de 1-40 mm pentru ca apa sa se scurga mai repede. Dupa ce ati trecut de aceasta etapa urmeaza partea mai placuta, montarea dalelor.

Acestea se pot aseza bucata cu bucata dupa tabloul desenat, se arata pe pagina de web a firmei SC Stefycas Impex SRL. Specialistii spun ca dalele se pot pune si pe o suprafata betonata, insa in acest caz terenul se inalta cu aproape 1,5 centimetri.
×