x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Drama din Yemen s-a terminat

Drama din Yemen s-a terminat

03 Mar 2004   •   00:00

Cosmarul marinarilor romani arestati in Yemen, dupa ce unul dintre colegii lor a fost gasit mort, a luat sfarsit. Ieri s-a intors in tara si ultimul marinar roman de pe nava Napht al Yemen.

Ultimul dintre cei sase marinari romani arestati in Yemen s-a intors ieri acasa, insotit de senatorul Dorel Onaca, expert in salvari marine. In cursa charter care l-a adus pe capitanul Ion Firica in tara s-a aflat si cadavrul marinarului mort in Yemen.

Ajuns pe pamant romanesc, Firica a vrut mai intai sa le multumeasca salvatorilor sai. Cu vocea in lacrimi, capitanul ne-a spus ca a fost greu sa ramana ultimul in Yemen, ca a stat la doua sectii de politie unde viata nu i-a fost usoara, dar ca senatorul Onaca i-a fost alaturi si l-a imbarbatat permanent. "Nu plec de aici fara tine", i-a spus senatorul si s-a tinut de cuvant.

AJUTOR. La eliberarea marinarilor romani au contribuit Mohamed al Beilami, om de afaceri yemenit care a studiat in Romania, prim consilierul presedintelui yemenit - Abdul Malek Al Saiani, senatorul Dorel Onaca, ambasadorul roman Emil Vasiliu si omul de afaceri roman de origine siriana Omar Hayssam.

Senatorul Onaca a declarat ca a fost ajutat de Ministerul de Externe roman si de procurorul general al Romaniei, Emil Botos.

Colegii capitanului Firica - comandantul Gheorghe Toma, mecanicul-sef Vasile Stoian, ofiterul 1 punte Teodor Iordache, motoristul Ion Tudor si fiterul Simion Osan - au ajuns in tara inca de sambata.

Viata grea pentru marinari la Aden

Cei sase romani faceau parte din echipajul de 22 de marinari (printre care malaiezieni, indieni, yemeniti, ucraineni) al navei yemenite Napht Al Yemen. La 18 ianuarie, cu o zi inainte de data la care nava, aflata la Aden, trebuia sa ridice ancora, motoristul Ion Ungureanu (53 de ani), a fost gasit mort pe stancile din apropierea portului. Initial, medicul legist a spus ca trupul marinarului nu prezenta urme de violenta, insa toti marinarii romani de pe vas au fost retinuti. Autoritatile yemenite nu au avut dovezi care sa-i incrimineze pe romani. In arest, marinarii au trait un cosmar: multa mizerie, putina mancare. Armatorul navei nu le-a oferit nici un sprijin. Senatorul Onaca a refuzat sa spuna cat l-a costat repatrierea marinarilor.
( CARMEN PLESA )

×