x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Faceti jocurile !

Faceti jocurile !

05 Dec 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE
Activitate esentiala a firii vii, jocul a marcat evolutia omului din toate timpurile si a fost una dintre caramizile care au construit edificiul culturilor si civilizatiilor.
Aceasta editie de colectie nu se vrea si nici n-ar fi putut fi un studiu despre joc, cu atat mai putin o tratare a exhaustiva a subiectului.

Stare de joc

SUMAR
Activitate esentiala a firii vii, jocul a marcat evolutia omului din toate timpurile si a fost una dintre caramizile care au construit edificiul culturilor si civilizatiilor.
Aceasta editie de colectie nu se vrea si nici n-ar fi putut fi un studiu despre joc, cu atat mai putin o tratare a exhaustiva a subiectului. Este mai degraba o trecere in revista a unor jocuri care au marcat cumva evolutia umanitatii.

EDITORIAL - LUIZA LUPU
In privinta acestei editii de colectie, am dorit sa aducem in atentia cititorilor subiecte mai putin cunoscute sau carora li s-a dat prea putina importanta. Este motivul pentru care am preferat informatia pura detaliilor neinteresante, jocurile mai putin frecventate de romani celor foarte populare. Studiul jocului este un demers anevoios, dar si o provocare pentru cine, totusi, o face. Sunt jocuri pe care le-am ignorat total, iar pentru asta suntem gata sa ne asumam vina. In fond, a ignora un joc suna a blasfemie. In schimb, am preferat sa compensam acest deficit de informatie (si de atentie!) axandu-ne pe partea istorica a jocului si am incercat sa gasim amanunte necunoscute despre cele mai cunoscute jocuri. In ce masura am reusit, lasam la latitudinea dumneavoastra sa apreciati. Mai spunem doar atat: am evitat demersul filosofic, constienti fiind ca ce s-a spus despre joc inaintea noastra este infinit mai frumos si mai valoros decat toate cuvintele pe care le-am fi spus noi, niste scribi la gazeta. Doamnelor si domnilor, lectura placuta!

Calusarii sunt un grup de barbati special alesi si antrenati, imbracati de obicei in alb, care au clopotei legati de picioare sau de corp. Ei realizeaza un dans ritualic circular prin care sarbatoresc reinvierea unui zeu, dupa moartea sa

Personajul central este un om-animal, care in unele cazuri domina ritualul, iar in altele are un rol secundar, comic. Cea mai importanta caracteristica este cea care aminteste de Zalmoxis si Orfeu, ambii legati de mitul mortii si reinvierii - Despre viata si moarte

×