x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Fumatul: de la teribilism la dependenta

Fumatul: de la teribilism la dependenta

02 Iun 2004   •   00:00

Hai, aprinde repede o tigara! Trage doua-trei fumuri pe graba! Vezi sa nu vina paznicul sau profa in spatele curtii, in gang, unde ne adunam in pauze sa fumam cu totii!

Nu uita guma de mestecat, profesorii nefumatori s-ar putea sa fie nemultumiti de izul pe care il lasi in clasa, s-ar putea sa te duca chiar la director si sa te alegi cu o amenda frumusica! Cam asa s-ar caracteriza pauzele fumaciosilor liceeni.

LA CHIOSC. Fumatul in liceu face parte din viata noastra de licean. Peste cativa ani ne vom aminti cum ne tineam de sase si fumam in buda, sau cum saream poarta liceului ca sa fumam dupa chioscul de ziare. De unde facem rost de bani de tigari? Nu putem sa cerem la parinti bani in fiecare dimineata. Ne-ar intreba pentru ce avem mereu nevoie. Si stim prea bine ca tigarile sar de 30.000 de lei. Alex, 16 ani, pare a fi baiat descurcaret: "Gasesc eu pe cineva sa-mi mai dea o tigara". Cosmin, 19 ani marturiseste: "Imi place sa fumez, ma calmeaza. Fumez de la 15 ani, m-am apucat de fumat din teribilism, eram singurul din gasca mea care nu fuma".

MOTIVELE. Destul cu intoxicarea nefumatorilor, ce vina au ei ca au prieteni viciosi? Oricare ar fi cauza pentru care s-au apucat de fumat: teribilism, curiozitate, plictiseala, impresia ca fumatul este o dovada de independenta, toti fumatorii regreta intr-o anumita masura faptul ca s-au apucat de fumat. Se gandesc la sanatate, la banii cheltuiti, dar totusi, tinerii de 17-18 ani ajung la varsta de 40 fumand inca. "Daca ma las de fumat o sa ma ingras", raspund unele fete. "M-as plictisi seara in cluburi", spun altii.

PROIECTE. La Scoala Centrala din Bucuresti se desfasoara un astfel de proiect antitabac. Graferii din Piata Romana si-au unit fortele si au realizat o adevarata opera de arta pe unul dintre zidurile liceului. Nu stiu insa cat de mult ii va influenta pe elevi sa se lase de fumat, dar macar si-au impus punctul de vedere. (Ioana Tiganila/Scoala Centrala din Bucuresti)

400 de elemente nocive intr-o tigara

La fiecare sase secunde pe Terra moare un om din cauza fumatului. O tigara contine peste 400 de elemente nocive, intre care 73 mortale. "Nu este o gluma, trebuie sa facem ceva pentru semenii nostri, pentru copiii nostri, impreuna putem invinge!", releva programul "Nu uita, fumatul te ucide!" lansat de Liga Romana de Cancer din Bucuresti. Fumatul la barbati inseamna impotenta, cancer pulmonar, cancer de prostata, cancer ORL, cancer de pancreas, emfizem pulmonar, cancer de vezica urinara, pierderea memoriei si puterii de concentrare, orbire, boli cardiovasculare, astm bronsic, arterita.

×