x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old INTEGRARE/Stirile zilei - 28 mai 2004

INTEGRARE/Stirile zilei - 28 mai 2004

28 Mai 2004   •   00:00

75 de euro, pensia in agricultura

Agricultorii vor beneficia de o pensie complementara de 75 de euro pe luna, incepand din 2007, a declarat Vasile Puscas, ministrul delegat, negociator-sef cu UE. "Taranii care au lucrat in fostele CAP-uri au acum o pensie de circa 25 de euro. Pensia complementara inseamna un venit minim care sa le permita sa-si duca existenta", a spus el. Banii ar trebui sa-i determine pe agricultorii in varsta sa renunte la munca campului si sa-si dea terenurile in arenda sau in concesiune altora mai tineri. "Un milion de persoane ar intra in acest program de pensionare, care va functiona abia din 2007, pentru ca necesita circa 24.000 miliarde de lei, cat bugetul Ministerului Agriculturii pe un an", a precizat Puscas. (Florina Zainescu)

Informatii despre UE pentru tineri

Comisia Europeana a lansat un site special pentru tinerii care doresc sa afle mai multe informatii despre Europa, informeaza publicatia EUObserver. Portalul, botezat "European Youth Portal", ofera informatii in special despre pobisilitatile de calatorie, studiu si munca in statele Uniunii Europene. La adresa http://europa.eu.int/youth/, toate aceste date le stau la dispozitie tinerilor in 20 de limbi, printre care estoniana, lituaniana, slovaca sau malteza. (Irina Cristea)

Impas pentru traducatorii UE

Cresterea numarului de limbi oficiale folosite la institutiile europene, de la 11 la 20, dupa extinderea din 1 mai, a pus la grea incercare serviciile de traducere de la Strasbourg si Bruxelles. Traducatorii au cu 3.000 de pagini mai mult de lucru in fiecare saptamana, iar in clipa in care nu vor mai putea face fata, de intregul sistem se va alege praful, scrie agentia ANSA. Pentru a evita o situatie de criza, vicepresedintele Comisiei Europene, Neil Kinnock, a propus ca doar o parte din documentele oficiale sa apara in toate cele 20 de limbi. Mai mult, el a cerut reducerea comunicarilor scrise in cadrul comisiei, pentru a nu suprasolictita serviciul de traducatori. (Irina Cristea)

Obezitatea, o problema cu greutate

Tot mai multi europeni sunt obezi, iar experti de pe intreg continentul vor incerca sa dea de capat acestei probleme cu ocazia unui summit de patru zile ce are loc la Praga. Excesul de greutate trece drept cauza a 70.000 de noi cazuri de cancer in Europa, si tot mai multi copii se ingrasa vazand cu ochii. Situatia cea mai grava este in Italia, unde 40% dintre micuti sunt obezi. In privinta numarului de adulti obezi, Romania se afla printre fruntasele clasamentului, alaturi de Ungaria, Marea Britanie, Grecia si Albania. Cel mai putin atinsi de flagelul kilogramelor in plus sunt nord-europenii. (Irina Cristea)

Euro comun pentru Belgia si Luxemburg

Belgia si Luxembourg isi vor uni fortele pentru a bate prima moneda euro binationala. Regele belgian Albert si Marele Duce Henri al Luxemburgului s-au inteles ca ea sa iasa pe piata la 1 ianuarie 2005, in cinstea startului presedintiei luxemburgheze a Uniunii. Pentru cele doua state, moneda comuna va fi si o cale de a-si confirma prietenia si apropierea politica. Pe euro binational vor fi imprimate figurile celor doi lideri, unul langa celalalt. Monedele batute independent de Belgia si Luxemburg vor continua sa circule in paralel cu noua emisiune monetara. (Irina Cristea)
×