x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Invatarea alfabetului pe culori

Invatarea alfabetului pe culori

04 Iun 2004   •   00:00

Georgeta Burlea, coordonatorul centrului Logopedic Iasi si specialista in domeniu a inventat un "dispozitiv didactic pentru asamblarea cuvintelor din litere separate ale alfabetului".

MIHAELA CIMPOI - Iasi

Este un dispozitiv ecologic, din plastic, cu numar nelimitat de litere. Consoanele sunt de culoarea neagra, iar vocalele sunt viu colorate pentru a fi usor diferentiate de micuti. Inventia a fost brevetata de OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) anul trecut si a fost medaliata cu argint la Salonul International de Inventii "Inventica 2004" care s-a desfasurat saptamana trecuta la Palatul Culturii din Iasi. Pentru ca inventia sa fie pusa in practica mai este nevoie de o firma care sa produca acest dispozitiv.

INCEPUTUL. Preocuparile logopedului iesean au inceput in urma cu aproape sase ani, din doua motive. Principalul, spune Georgeta Burlea a fost insatisfactia cauzata de alfabetarele existente, cele cu litere din carton si pe suport magnetic. "Acestea nu sunt eficiente pentru ca se pierde foarte mult timp pana cauti literele care sunt insuficiente". "La inceput a fost ca un joc. Am desenat mai multe cercuri de dimensiuni progresive. Din punctul de vedere al specialistului, mi-am propus sa plec de la invatarea logica a scris-cititului. Asta inseamna ca nu exista cuvinte fara macar o vocala", povesteste Georgeta Burlea. Ea a pus desenele printre documentele sale si a uitat de ele pentru o perioada.

SCHITELE. O intamplare a facut-o sa continue. "O mama a reclamat la OPC Iasi ca fetita ei a luat calificativul "insuficient" la scoala pentru ca nu a reusit sa construiasca o propozitie data de invatatoare, deoarece alfabetarul nu avea suficiente vocale. Aceasta a fost o confirmare pentru mine sa-mi continuu cercetarile", spune amuzata Georgeta Burlea.

Pe la inceputul anului 2002, specialistul logoped a cautat prin documentele sale schitele dispozitivului didactic pentru asamblarea cuvintelor din litere separate ale alfabetului. A facut zeci de variante pentru ca apareau noi intrebari si voia sa perfectioneze dispozitivul.

COPII CU DEFICIENTE. Spre deosebire de alfabetarele existente, cel inventat de Georgeta Burlea este mult mai usor de folosit de copiii cu intelect normal sau de cei cu deficiente de invatare a scris-cititului. Inventia consta intr-un numar nelimitat de discuri din plastic foarte subtire, dar rigid. Pe aceste discuri, dispuse in jurul unui ax sunt stantate literele in relief. Consoanele au culoarea neagra, iar vocalele sunt de culori aprinse: rosu, verde, galben, portocaliu. "Exista si copii cu dificultati de invatare a scris-cititului sau dislexo-disgrafici. Acestia nu pot pronunta un diftong. De exemplu, unii micuti spun "epure" in loc de "iepure". Cu ajutorul vocalelor colorate, copii isi vor da seama ca litera "i" este rosie, iar "e" este verde, si vor pronunta "iepure", explica logopedul. Dispozitivul. Discurile din plastic se rotesc in jurul axului, pentru a da posibilitatea formarii cuvintelor. Pe primul disc sunt toate literele alfabetului, iar pe fiecare din discuri exista la un moment dat un spatiu gol. Aceasta inseamna ca se termina un cuvant.

Dispozitivul inventat de Georgeta are in partea superioara mai multe lamele, tot din plastic, folosite la analiza unui cuvant. In plus, inventia poate fi manipulata usor de copii. "Cei mici vor putea purta dispozitivul in ghiozdan si il vor utiliza cu usurinta", adauga coordonatorul Centrului Logopedic din Iasi.

CV - Georgeta Burlea

Georgeta Burlea lucreaza in domeniul logopediei de peste 20 de ani si este autoarea mai multor carti de specialitate. Femeia este pasionata de ceea ce face si spune ca nu are de gand sa se opreasca aici cu inventiile. "Mai am foarte multe idei, dar m-am invatat sa nu vorbesc despre ele inainte sa le pun in practica", spune profesoara. Este casatorita, are doi copii si pe viitor isi doreste cu ardoare un nepot. "As vrea sa ma ocup de nepoti asa cum nu am putut cu ai mei copii. As vrea sa-i educ din viziunea de acum de logoped", afirma Georgeta Burlea.
×
Subiecte în articol: burlea