x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Record - 875 de milioane de lei, onorariu pentru "Balerina"

Record - 875 de milioane de lei, onorariu pentru "Balerina"

01 Iun 2004   •   00:00
Record - 875 de milioane de lei, onorariu pentru "Balerina"

ARTA/ANTICHITATI

Ce balerina poate primi, pentru numai cateva ore de "iesire la rampa", 21.766 de euro? Raspunsul este cat se poate de simplu: una creata de penelurile pictorului Iosif Iser.

CASTIGATOR. Intrata in licitatia desfasurata duminica, la Alis, la un pret de 285,42 milioane de lei, "Balerina" marelui maestru a atras zeci de oferte. Concurenta dura a facut ca uleiul pe panza renaturata, provenind din colectia Ernest Morgenstern, sa se vanda pentru 875 de milioane de lei (21.766 de euro), adica un pret de trei ori mai mare decat cel de pornire.

INVINSI. Pe locul doi in topul vanzarilor s-a clasat "Odihna la camp" al lui Camil Ressu, care s-a dat la un pret de 2,14 ori mai mare. Pentru acest tablou - tot un ulei pe panza, evaluat initial la 6.100 de euro - au fost oferite 525 de milioane de lei (peste 13.000 de euro). Probabil, cumparatorul a fost influentat si de faptul ca panza a fost insotita de un certificat de expertiza, iar istoricul de arta Doina Schobel a garantat pentru autenticitatea acesteia. Foarte bine a mers in licitatie si Francisc Sirato - "Negustorul de covoare (studiu)" - care a urcat de la 160,8 milioane de lei, pana la 340 de milioane de lei. Din pacate, "Lectia de calarie", un pastel pe panza semnat Pierre Carrier-Belleuse, nu a obtinut decat pretul de pornire - 7.100 de euro.

×
Subiecte în articol: milioane