x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Romania in 5 minute - 29 mai 2004

Romania in 5 minute - 29 mai 2004

29 Mai 2004   •   00:00

BCR se privatizeaza saptamana viitoare

Saptamana viitoare, BERD si IFC vor prelua pachetul de 25% plus doua actiuni ale Bancii Comerciale Romane (BCR), a anuntat Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu. El a precizat ca Guvernul a adoptat o serie de acte normative pentru finalizarea privatizarii. "Unele active preluate de BCR de la fosta Bancorex vor fi garantate de Ministerul Finantelor. Totodata, activul si pasivul bancii vor fi exonerate de unele procese mai vechi", a declarat Tanasescu. Ministrul a mai adaugat ca urmatorul pas in strategia de privatizare este lansarea unei cereri de oferte pentru cei interesati sa preia 25% din actiunile BCR, cu posibilitatea ca, la un moment care inca nu a fost stabilit, cumparatorul sa preia si participatia BERD si IFC. (Daniela Ivan)

Intelectualii prefera Antena 1

Potrivit datelor de cercetare sociologica, persoanele cu studii superioare prefera sa se uite la Antena 1. Astfel, joi, 27 mai, in prime-time, cele mai multe persoane cu studii superioare se uitau la Antena 1. Potrivit TNS-AGN International, "Observatorul" de la ora 19:00 a atras cea mai mare parte dintre telespectatorii cu studii superioare - 5,4% (rating mediu), fata de doar 4,1% Pro TV, 2,3% TVR sau 0,5% Prima TV. Cei mai multi dintre telespectatorii cu studii superioare au ramas si in continuare pe Antena 1, pentru a urmari emisiunea electorala "Primarie, te iubesc". Emisiunea Antenei 1 a fost urmarita de aceasta categorie in proportie de 6,7%, fata de 3,0% cati au urmarit Pro TV, 5,2% - TVR si 0,7% - Prima TV. (C.O.)

Urmarit general prins in sifonier

Politistii din Dragasani au prins un urmarit general care se ascundea intr-un sifonier din locuinta sa. Ion Davidescu, de 44 de ani, din Dragasani, fusese dat in urmarire generala in luna martie 2004. El se sustragea executarii unui mandat emis de Judecatoria Dragasani la data de 25 martie 2004, fiind condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a avea permis de conducere. (Octavian Herta)

Capitala Europeana a Culturii, in 2007

Municipiul Sibiu va fi in 2007, alaturi de Luxemburg, "Capitala Europeana a Culturii", informeaza Mediafax. Decizia a fost votata, in unanimitate, joi, de Consiliul Ministrilor Culturii, Educatiei si Tineretului din Uniunea Europeana. Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, primirea acestei titulaturi necesita investitii de peste 4 milioane de euro, din care aproape jumatate vor proveni de la stat, iar restul de la companiile private din zona. Cea mai mare parte a investitiilor va viza reabilitarea zonei centrale a orasului - Piata Mare si Piata Mica. Alaturi de Romania, la titlul de Capitala Culturala Europeana 2007 au mai fost depuse candidaturi din Bulgaria si Turcia.

Grenade in Crisul Alb

Trei grenade de exercitiu au fost gasite joi noapte in albia raului Crisul Alb, in dreptul comunei Vata de Jos din judetul Hunedoara, informeaza Mediafax. Armele au fost descoperite de politistii din localitate, care le-au pazit pana la sosirea specialistilor. Potrivit adjunctului sefului Apararii Civile Hunedoara, ofiterul principal Cornel Spasiu, grenadele sunt de manevra de exercitiu pentru aruncatoare AG 7 si AG 9 si nu puteau sa explodeze. "Specialistii nostri le-au ridicat din albia raului si le-au adus la depozitele Inspectoratului Judetean Hunedoara al Apararii Civile", a declarat Spasiu.

Toxiinfectie de la cantina liceului

Treizeci de elevi si studenti din Sibiu au fost internati, incepand de joi seara, la Spitalul Clinic Judetean Sibiu, cu simptome de toxiinfectie alimentara, dupa ce au mancat la cantina unui liceu din Sibiu, transmite Mediafax. Potrivit doctorului Dumitru Suciu, seful Clinicii de Boli Infectioase Sibiu, tinerii varsau, aveau greturi, tensiunea scazuta, febra si frisoane. Intrucat perioada de incubatie este de la 12 pana la 36 de ore, numarul pacientilor ar putea creste. Directia de Sanatate Publica Sibiu si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului au inceput o inspectie la cantina, banuind fie ca ouale erau infestate cu salmonella, fie ca este vorba despre conditiile igienice necorespunzatoare.

Sefi de banca, cercetati pentru inselaciune

Presedintele si directorul Cooperativei de Credit "Phoenix" Arad sunt cercetati in stare de libertate pentru inselaciune, dupa ce ar fi luat zeci de mii de dolari de la mai multe persoane carora le-ar fi promis ca vor primi in schimb actiuni, informeaza Mediafax. Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Arad, presedintele sucursalei Arad a bancii, Mike Olari, cetatean romano-american, si directorul Vasile Dorel Zbarcea si-ar fi insusit banii si ar fi falsificat listele de actionari pentru a da impresia cumparatorilor ca au primit ce li s-a promis. Reprezentantii bancii au declarat ca cei doi nu se afla in Arad pentru a comenta acuzatiile care li se aduc.

Gitta Munte revine in tara dupa 34 de ani

Sala Mare a Teatrului National Bucuresti gazuieste marti, 1 iunie, de la ora 19:00, spectacolul "Requiem", de Hanoch Levin, care semneaza si regia. Piesa este jucata de trupa Teatrului Hakameri, din Israel, din care fac parte si actori de origine romana. De exemplu Gitta Munte, care revine in tara dupa 34 de ani. Realizat dupa trei povestiri de Cehov, acest spectacol a obtinut numeroase premii, dintre care amintim Premiul pentru cel mai bun dramaturg si regizor al anului (Hanoch Levin), Premiul pentru cel mai bun actor secundar al anului (Yitzhak Hezkia). Criticii considera "Requiem" o piesa "uluitoare, deprimanta si amuzanta, ca viata insasi. O manifestare a frumusetii rafinate, amintind de picturile japoneze". Spectacolul dureaza o ora si jumatate, iar accesul este liber. (Claudia Daboveanu)

332 de licente audiovizulale

In perioada 26 aprilie - 26 mai a.c., la Consiliul National al Audiovizualului a avut loc concursul de acordare de licente pentru radio si televiziune. Astfel, in prezent exista 203 licente pentru radio, SC Radio Contact Romania SA Bucuresti detinand cele mai multe licente in vigoare: 28. In materie de televiziune, numarul licentelor a ajuns la 129. Dintre acestea SC Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA Bucuresti are 28. Din totalul cererilor de licente audio-video, CNA a anulat 10 licente de radio si 31 de televiziune. Anularea a survenit din motive obiective. (Cristina Ologeanu)

Kucima apostrofeaza Romania

EDITIA a II-a

Presedintele Ucrainei, Leonid Kucima, a declarat ieri, la Mamaia, ca a acceptat propunerea presedintelui Ion Iliescu privind informarea partii romane in legatura cu lucrarile la canalul Bistroe, dar ca Ucraina nu are nevoie si de acordul organizatiilor ecologiste internationale. "Cand faceti ceva in tara voastra nu chemati observatori internationali. Vom sta la masa discutiilor: voi veti fi observatorii nostri si noi ai vostri", a afirmat Kucima. "Si Romania a fost criticata cand a inceput constructia unei autostrazi. Stiti in ce era economica traim si proiectul acesta face parte din dezvoltarea economica. Va rog sa va uitati pe harta: Romania are trei canale, noi nu facem un nou canal, noi doar curatam un estuar si nu sunt incalcari ale normelor ecologice", a mai spus el.
×
Subiecte în articol: romania