x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sarbatori pe Valea Putnei

Sarbatori pe Valea Putnei

16 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
La Lepsa va puteti odihni la pensiunile de pe malurile Putnei sau puteti face drumetii in rezervatia Cheile Tisitei.
Continuare:

IOHANNA ONACA PURDEA

PANORAMA. Inainte de a ajunge in Lepsa puteti admira peisajele dintre dealurile vrancene
Asezata in inima muntilor si dealurilor vrancene, Lepsa este o oaza de liniste si frumusete, un loc unde turistul revine mereu pentru a se intalni cu natura si pentru a se regasi pe sine. Drumetii in salbaticia Cheilor Tisitei, refacere si odihna pe malurile Putnei, intr-un peisaj mirific, sau regasirea pacii sufletesti la Manastirea Lepsa sunt cateva dintre placerile unei vacante minunate pe care o puteti petrece la Lepsa.

PEISAJ. Lepsa este situata la circa 65 km de orasul Focsani, de-a lungul raului Putna, intr-o zona deosebit de pitoreasca. In aceasta localitate vranceana puteti ajunge luand trenul pana la Focsani, iar de aici o masina. Drumul alearga printre dealurile din Odobesti si Panciu, lasand in urma bogatele podgorii ale Vrancei. Odata ajunsi in Tulnici veti strabate cei cativa kilometri care va mai despart de Lepsa trecand printr-o frumoasa padure de foioase si conifere, pe un drum cu serpentine. La intrarea in sat calatorul obosit dupa drumul lung isi poate potoli setea cu apa proaspata din izvorul care vine tocmai de sus, din inima muntelui.

TURISM. Veche asezare de padurari si crescatori de animale, fructificand avantajele zonei montane in care este amplasata, Lepsa s-a dezvoltat tot mai mult in ultimii ani. In zona s-au inmultit treptat pensiunile si vilutele, agroturismul incepand sa ia amploare. Cei mai multi turisti vin aici pentru linistea si frumusetea locurilor. Vara, acestia isi asaza corturile pe malurile Putnei, iar racoarea noptilor de la munte nu ii impiedica sa isi petreaca aici cateva zile sau chiar o saptamana.

REZERVATIA. Una dintre principalele atractii ale zonei atat pe timp de vara, cat si in sezonul rece este rezervatia naturala Cheile Tisitei. Aici, paraul Tisita a sapat o vale adanca intre Tisaru Mare si magura Rapa Caprei, formand aceste chei de o deosebita frumusete. Rezervatia naturala, aflata la 850 de metri altitudine, masoara 4,5 kilometri lungime, fiind una dintre cele mai mari zone protejate de pe teritoriul Vrancei. Daca vizitati rezervatia, cu putin noroc puteti intalni pe versantii stancosi cateva capre negre, specie ocrotita prin lege. Tot aici traieste si o pasare de dimensiuni mici, denumita fluturasul de stanca. Pe teritoriul rezervatiei traiesc si alte animale salbatice, printre care si ursi, insa pe acestia nu si-ar dori sa ii intalneasca de aproape nici un turist.

MANASTIREA. Indiferent in ce perioada a anului veniti la Lepsa, puteti intra macar cateva minute in mica bisericuta a Manastirii Lepsa. Amplasata intr-un cadru natural deosebit de pitoresc si ingrijita cu multa dragoste de maicute, Manastirea Lepsa este unul dintre cele mai vechi asezaminte spirituale din spatiul vrancean. Manastirea, care poarta hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost initial ridicata in anul 1789 de localnici pe locul primit ca danie de batranul Grigorie Gherman din Tulnici. Daramata in 1927 si refacuta din lemn in 1936, aceasta manastire a fost reinfiintata dupa anul 1989.

ATRACTII. Fie iarna sau vara, Lepsa este locul ideal pentru plimbare in aer liber. Puteti face drumetii pe jos catre Gresu sau catre Soveja, unde se afla un mausoleu dedicat eroilor din primul razboi mondial. Aceasta din urma se afla la circa 14 kilometri de Lepsa, insa drumul nu este recomandat pentru circulatia cu masina deoarece nu a mai fost refacut de mult timp. Un obiectiv deosebit este si pastravaria Lepsa, infiintata in 1955, cu o capacitate de 10 tone de pastravi, pentru consum si repopularea apelor. Langa Tulnici, la Galaciuc exista o tabara pentru elevi, situata la circa 700 de metri altitudine, intr-o padure de brad. De aici se pot vedea cinci din cele sapte sate intemeiate de feciorii Tudorei Vrancioaia.

.

.

Pensiuni pline de Revelion

Turistii care doresc sa isi petreaca Sarbatorile de iarna la Lepsa mai gasesc acum doar locuri pentru Craciun.

Pentru Anul Nou camerele au fost rezervate inca de acum o luna. De Revelion nu mai este nici un loc, s-au dat toate din noiembrie, spune Vasile Bostiog, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), filiala Vrancea. Preturile pentru Anul Nou variaza intre 120-150 de euro de persoana pentru patru zile de cazare, cu pensiune completa si masa festiva, mai spune Bostiog.

DE CRACIUN. Pensiunile din Lepsa mai au libere cateva camere pentru Craciun. La Hotelul Tresor, de doua stele, situat la intrarea in localitate, pachetul turistic de sarbatori costa 1.900.000 de lei de persoana. Tariful include doua nopti de cazare, masa de Craciun, pensiune completa in data de 25 decembrie, precum si micul dejun si pranzul de a doua zi.

Aici puteti servi mancaruri traditionale romanesti, dar si pastrav care provine chiar de la pastravaria Lepsa, aflata la nici un kilometru distanta. Daca va place acest peste, puteti sa cumparati si pentru acasa, avand posibilitatea de a-l alege chiar dumneavoastra din bazinele pastravariei.

Si dupa sarbatori numeroasele pensiuni din Lepsa sau Gresu, un sat din imediata apropiere, va asteapta pentru a va petrece vacanta in aceste locuri minunate. Cazarea costa in jur de 250.000-600.000 de lei pe zi, in functie de categoria pensiunii si de serviciile oferite.

AGLOMERAT
Preturile pentru Anul Nou variaza intre 120-150 de euro de persoana pentru patru zile de cazare, cu pensiune completa si masa festiva. De Revelion nu mai este nici un loc, s-au dat toate de acum o luna
Vasile Bostiog presedinte ANTREC, filiala Vrancea

.

CASCADA
Click
La cativa kilometri de Lepsa se afla Cascada Putnei (foto), o rezervatie naturala in miniatura. Aici ajungeti coborand pe niste scari de piatra protejate cu balustrade. Cascada are circa 80 de metri lungime, iar apa se strange intr-un lac cu o adancime de aproximativ 12 metri. Turistul poate poposi mai mult aici, admirand frumoasele bulboane sau ochiuri de apa formate prin curgerea puternica a raului. Iarna, peisajul este imbogatit de bulgarii de zapada adunati pe malurile raului. Un scurt rastimp petrecut langa valtoarea apelor Putnei va poate relaxa si revigora psihic, cascada avand, intr-o oarecare masura, si un efect terapeutic.

.

.

CAT COSTA CAZAREA IN LEPSA
HOTEL/PENSIUNE
STELE
PERIOADA
PRET
Pensiunea Dragos ***

Revelion, 5 nopti

in sezon

1.150 de euro (se inchiriaza toata vila)

600.000 lei/camera/zi

Hotel Tresor **

Craciun, 2 nopti

Revelion, 3 nopti

1.900.000/pers. **

150 euro/pers. **

Casa Banu ** inainte de Sarbatori 550.000 –750.000 lei/camera*
Pensiunea Melinte * in sezon 600.000 lei/camera*
Pensiunea Speranta ** in sezon 350.000 lei/pers. *

Legenda: * pret/zi; ** pachet turistic
×
Subiecte în articol: puteţi lepsa