x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old SCOALA/Info - 4 septembrie 2004

SCOALA/Info - 4 septembrie 2004

04 Sep 2004   •   00:00
BACAU. Furtuna si grindina cazute in zona estica a judetului Bacau la finalul saptamanii trecute pun in pericol debutul anului scolar in comunele Izvorul Berheciului, Colonesti, Filipeni, Plopana, Racaciuni. Au fost grav afectate majoritatea unitatilor de invatamant din aceste localitati, multe ramanand fara acoperis, geamuri sau avand gauri in pereti. Cu numai o saptamana in urma, scolile din Izvorul Berheciului, unde se inregistreaza cele mai mari distrugeri sau deteriorari, erau foarte avansate cu lucrarile de reparatii si igienizare. (Rompres)

85.000 DE CERERI PENTRU CALCULATOARE. Peste 85.000 de tineri, elevi si studenti au depus, la scoli si universitati, cereri pentru acordarea subventiei de 200 de euro la achizitionarea unui calculator, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii. Ajutorul se acorda elevilor si studentilor din invatamantul de stat sau particular acreditat, care nu au implinit inca 26 de ani, cu un venit brut pe membru de familie sub 1,5 milioane de lei (se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de familie in luna precedenta depunerii cererii, cu exceptia: alocatiei de stat, alocatiei suplimentare pentru familiile cu multi copii, burselor de studii si burselor sociale). Cele 85.000 de dosare vor fi evaluate pana la 15 septembrie de comisiile speciale infiintate la nivelul unitatilor de invatamant, iar la 1 octombrie se va afisa pe Internet lista beneficiarilor.

PE GLOB

"BULLYING". Peste 30.000 de copii britanici au avut nevoie de consiliere anul trecut, cu 10.000 mai multi decat in anii precedenti, informeaza The Telegraph. Aproape jumatate dintre ei s-au plans de abuz verbal din partea colegilor. "Cum ajung la scoala, cum incepe. Imi arunca ghiozdanul si cartile si ma poreclesc. Cum iese profesorul din clasa, cum reincepe", se plange Kirsty, de 9 ani. Hartuirea copiilor de catre propriii colegi se numeste "bullying" si este o problema majora nu numai in strainatate, ci si in Romania. De obicei, copiii se tem sa marturiseasca teroarea la care sunt supusi pentru a nu se alege cu represalii sau cu porecla de "paraciosi". Un alt copil afirma ca a fost bruscat de catre colegii mai mari, alegandu-se cu urme vizibile. Billy, de 8 ani, spune: "Pur si simplu nu mai pot sa merg la scoala!". In autobuz, ceilalti l-au lovit, i-au furat geanta si i-au administrat cateva bobarnace serioase in cap. Studiile arata ca majoritatea nu le spun parintilor sau profesorilor despre conflictele de la scoala, temandu-se ca acestia nu-i vor lua in serios. Aproape o treime dintre copiii abuzati erau in ciclul primar. (Catalin Pruteanu)

×