16 DECEMBRIE 2004
BANII INAPOI. In cadrul Programului guvernamental Euro 200, de sprijinire a elevilor din familii cu venituri mici pentru a-si cumpara calculatoare, s-au primit in judetul Botosani circa 4.900 dosare de solicitare, dupa cum a declarat Teodor Clocotici, inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean. Din aproximativ 1.055 de dosare admise, peste 1.000 de elevi din astfel de familii si-au achizitionat un calculator, beneficiind de sprijinul guvernamental. Circa 50 de elevi botosaneni vor trebui sa returneze bonurile valorice de 200 de euro, acordate de Guvern, fiindca nu au achizitionat calculatoare in termenul stabilit de regulamentul programului. (Rompres)
RELANSARE. In perioada 6-18 decembrie 2004 se desfasoara simularea concursului de matematica in limba franceza, concursul propriu-zis avand loc la 24 februarie 2005. Organizatorii sunt Inspectoratul Scolar Strasbourg-Alsace si Asociatia Mathematiques sans frontiers. Romania a fost invitata pentru prima data sa participe anul trecut. Scoala Ion Creanga nr. 9 din Suceava a obtinut atunci un loc II si 80 de euro. Editia 2005 a concursului are ca participanti romani Scolile nr. 4, nr. 6, Scoala Miron Costin, Ion Creanga nr. 9 din Suceava, Scoala Decebal nr. 12 din Craiova si scoli din Targu-Jiu. Detalii pe site-ul: www.ac-strasbourg.fr/microsites/maths_msf.
ALCOOLTESTE. Directia General-Administrativa a Universitatii Al.I. Cuza a achizitionat 300 de fiole de AlcoolTest. Acestea vor fi folosite pentru controlul personalului din sectoarele administrative si al personalului auxiliar al facultatilor. In perioada urmatoare vom efectua cateva controale si exista cateva cazuri care au dovedit eficacitatea acestor teste, a declarat Bogdan Eduard Plescan, directorul general-administrativ al Universitatii. (Mirela Cimpoi)
PE GLOB
INTERDICTIE. Elevii unui liceu american cred ca nu ar trebui sa li se interzica sa citeasca De veghe in lanul de secara pentru ca stiu deja multe despre subiectele care sunt mentionate in carte, precum fumatul, alcoolul si sexul. Reactia a venit in urma propunerii venite din partea unui parinte din Consiliul Administrativ de a scoate romanul lui J.D. Sallinger din programa scolara, pe motiv ca are un limbaj neadecvat elevilor de clasa a IX-a. Justine Dimambro, o eleva de 14 ani a Liceului North Berwick, a explicat ca acesta este limbajul pe care noi il folosim cu prietenii. Este un aspect al societatii din ziua de azi si este inutil sa fie ascuns de noi. Cartea a fost motiv de controverse in nenumarate randuri in scolile americane. (Oana Antonescu)Citește pe Antena3.ro