x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old SCOALA/PE GLOB - UNIVERSITATEA DIN NEW-YORK

SCOALA/PE GLOB - UNIVERSITATEA DIN NEW-YORK

04 Iun 2004   •   00:00

In urma cu o suta saptezeci de ani, un secretar al trezoreriei americane, Albert Gallatin, isi declara intentia de a pune bazele, "in acest oras imens si in plina dezvoltare, un sistem de educatie practica si rationala, care sa se potriveasca tuturor si deschis pentru toti". In acele timpuri, majoritatea studentilor din universitatile si colegiile americane erau membri ai claselor superioare. Albert Gallatin si ceilalti "parinti fondatori" ai Universitatii din New York (NYU) au dorit un centru de educatie aleasa pentru toti, indiferent de rasa, religie sau origine sociala.

Ideile lui Albert Gallatin raman vii si in prezent. Unele lucruri s-au mai schimbat insa din data de 18 aprilie 1831, cand universitatea a fost fondata. Pe atunci invatau 158 de studenti, acum sunt peste 48.000 care urmeaza cursurile a 14 scoli si colegii in Manhattan, 20 de filiale din toata lumea. La inceput, universitatea avea 14 profesori, printre care Samuel F. B. Morse, inventatorul alfabetului care-i poarta numele. Acum sunt peste 3.000 de cadre didactice.

Culoarea oficiala a institutiei este violet, iar sigiliul infatiseaza anul fondarii, un motto ("Perstare et praestare" - a persevera si a excela) si imaginea tortei aprinse a Statuii Libertatii, simbolizand faptul ca universitatea este in slujba orasului New York. (Catalin Pruteanu)

×