x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Testele nationale ar putea sa dispara

Testele nationale ar putea sa dispara

08 Iun 2004   •   00:00

Ultimul an cu teste nationale ? Peste numai doua saptamani absolventii de clasa a VIII-a vor incepe testele nationale, examen care se va sustine anul acesta in numai o sesiune. De anul viitor tinerii ar putea trece in clasa a IX-a numai pe baza notelor din gimnaziu.

EUGENIA MIHALCEA

Aproximativ 280.000 de elevi, care au terminat la 4 iunie clasa a VIII-a s-au inscris pentru sustinerea, in perioada 14-22 iunie a testelor nationale. Acestia vor fi selectati si repartizati in clasa a IX-a a ciclului inferior al liceului sau a scolii de arte si meserii. Testele nationale se organizeaza la disciplinele Limba si literatura romana, Matematica, Istoria romanilor sau Geografia Romaniei.

Admiterea doar pe baza notelor

"Ponderea acestui examen s-a diminuat", explica Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE). Din aceasta cauza va exista o singura sesiune de examinare, iar de anul viitor exista posibilitatea eliminarii testelor nationale si trecerea la liceu numai pe baza notelor din gimnaziu. De asemenea, unele programe, ca cea de la Matematica si Geografie au mai fost subtiate.

Procedura de selectie privind accesul absolventilor clasei a VIII-a in clasa a IX-a are in componenta: media la testele nationale, cu o pondere de 50% si media de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, cu o pondere de 50%.

La "arte si meserii"

Elevii care nu vor promova testele nationale vor intra obligatoriu la o scoala de arte si meserii. In caz de nepromovare a testarii nationale, aceasta poate fi sustinuta in oricare dintre sesiunile ulterioare.

Repartizarea in sali a cadrelor didactice care supravegheaza se face de catre presedintele comisiei, prin tragere la sorti - cate doi pentru fiecare sala - cu trei sferturi de ora inainte de inceperea fiecarui test, luandu-se masuri sa nu ramana aceleasi formatii de supraveghere pentru aceleasi sali in zile diferite, iar cadrele didactice sa nu fie de specialitatea disciplinei de test la care supravegheaza.

SANCTIUNI

Candidatii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii testelor nationale sau comitand alte fraude menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, sunt eliminati de la testele nationale din anul respectiv. Tentativa de frauda se pedepseste in acelasi mod.

Cadrele didactice angajate in organizarea si desfasurarea testelor nationale, care comit fapte cu caracter infractional - furnizeaza solutiile problemelor, inlocuiesc lucrari, falsifica lucrari, modifica nejustificat note, faciliteaza actiuni sau intentii de frauda ale elevilor - sau manifesta neglijenta in indeplinirea raspunderilor vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile Statului personalului didactic sau, dupa caz, ale Codului Penal. In cazul in care frauda este dovedita de organele in drept, dupa incheierea testului la o disciplina sau dupa finalizarea testelor nationale, candidatii care au beneficiat de partinire frauduloasa sunt eliminati sau, dupa caz, li se anuleaza certificatul.
×
Subiecte în articol: naţionale