x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Vacanta cu teste nationale

Vacanta cu teste nationale

01 Iun 2004   •   00:00

Absolventii claselor a VIII-a mai au doar trei zile pana la vacanta de vara. Se termina scoala, dar nu si invatatul, caci din 14 iunie toti vor intra in febra testelor nationale. Indiferent daca promoveaza sau nu, elevii vor continua invatamantul obligatoriu pana la 10 clase la un liceu sau o scoala de arte si meserii.

EUGENIA MIHALCEA

Prima sesiune de admitere la liceu sau la scolile de arte si meserii din acest an va incepe la 24 iunie, cu completarea fiselor de optiuni ale candidatilor. Repartizarea computerizata a candidatilor, la fel ca si anul trecut, se va face in data de 9 iulie.

Pentru inscrierea la liceu, invatamant de zi, absolventii de gimnaziu trebuie sa promoveze testele nationale sau sa fi trecut, in anii precedenti, de examenul de capacitate. In cazul elevilor care aleg scolile de arte si meserii, promovarea testelor nationale nu este necesara. Dar asta nu inseamna ca ei nu trebuie sa dea examenele.

Cateva zile pana la examene

In acest an testele nationale vor incepe la 14 iunie, cu proba scrisa la limba si literatura romana si se vor incheia la 17 iunie, cu proba la alegere dintre disciplinele istoria romanilor sau geografia Romaniei. Fata de examenul national de capacitate care se sustinea in mai multe sesiuni, anul acesta testele de la finele clasei a VIII-a se vor organiza intr-o singura sesiune.
Inscrierea in invatamantul liceal sau profesional se va face in scoli, urmand sa fie transmise la centre.

Liceele vocationale

Exceptie se va face in cazul absolventilor claselor a VIII-a care au promovat testele nationale si care opteaza pentru filiera vocationala. In acest caz, inscrierea candidatilor se face direct la liceele pentru care opteaza candidatii, iar pentru aceste clase nu exista coduri. Candidatii care aleg filiera vocationala, fie ca este vorba de profilul pedagogic, teologic, artistic, sportiv sau scoala Waldorf, vor trebui sa sustina diverse probe de aptitudini.

Perioada de inscriere

Inscrierile la liceu incep la 24 iunie si se vor incheia la 3 iulie. Cei care au fost respinsi la probele de aptitudini de la liceele cu clase vocationale se vor putea inscrie la alte filiere, in perioada 30 iunie - 2 iulie.

In cazul in care exista o eroare in fisa de inscriere a unui elev, aceasta trebuie semnalata de parinti profesorului diriginte, care trebuie la randul sau sa anunte comisia de la centrul de inscriere.

Repartizarea candidatilor, in functie de medii si de optiuni, se va face la 9 iulie, iar la 10 iulie, scolile vor afisa lista elevilor care au fost repartizati in licee si locurile ramase libere.

Sfaturi pentru candidati

Toti candidatii care au participat la admitere, indiferent de unitatea scolara, profilul si filiera la care au fost repartizati, in oricare din cele doua etape ale admiterii, au obligatia sa se prezinte la scoala la care au obtinut un loc in perioada 12-20 iulie, cu dosarul de inscriere, dupa cum recomanda Ministerul Educatiei si Cercetarii. Asta, deoarece, in cazul in care un elev admis la o anumita unitate de invatamant nu respecta aceasta conditie, este considerat retras si, in consecinta isi pierde locul obtinut anterior.
×