x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 riscuri majore asupra sănătății ale cuptorului cu microunde

5 riscuri majore asupra sănătății ale cuptorului cu microunde

de Redacția Jurnalul    |    02 Noi 2023   •   19:30
5 riscuri majore asupra sănătății ale cuptorului cu microunde
Sursa foto: Hepta

Cuptorul cu microunde este prezent, astăzi, în majoritatea bucătăriilor. Timpul redus de încălzire ori chiar de preparare a alimentelor îl face dorit de multe familii. Însă cât de sănătos este utilizarea frecventă a acestuia? 

Acest aparat electrocasnic folosește valuri de energie, similare undelor radio, dar mai scurte. Aceste valuri sunt selective și afectează mai ales apa și alte molecule din punctul de vedere electric.

Microundele fac aceste molecule să vibreze și să acumuleze rapid energie termică, căldură, potrivit Harvard Health Publishing. Astfel că este recomandată mai ales folosirea la încălzirea mâncării și nu la preparare. 

Riscuri asupra sănătății:

1. Boli grave

Alimentele sunt așezate în recipiente de plastic însă care pot elibera substanțe cancerigene împreună cu alte toxine nocive în alimente. Acestea pot fi apoi absorbite de organism. Prin urmare, produsele gătite în cuptorul cu microunde în recipiente de plastic cresc riscul de a dezvolta infertilitate, diabet, obezitate și cancer, dar și funcționarea creierului.

2. Radiație electromagnetică

Reprezintă unde de energie electrică și magnetică care se deplasează în spațiu. Mâncarea la microunde poate schimba procesele chimice din organism, ceea ce poate produce o schimbare a nivelului pH-ului de la alcalin la acid. Un organism acid nu poate absorbi toți nutrienții din alimente. Acesta poate fi unul dintre motivele creșterii nedorite în greutate.

3. Sistemul imunitar și sănătatea intestinală

Cuptorul cu microunde poate slăbi sistemul imunitar și reduce rezistența la infecțiile bacteriene și virale. Poate afecta negativ sistemul digestiv în mod negativ și poate împiedica pierderea în greutate deoarece distruge nutrienții din alimente. 

Încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde poate afecta sistemul digestiv, scrie The Indian Express. Ingestia de alimente la microunde poate provoca deficiențe ale sistemului imunitar prin modificări ale glandelor limfatice și ale serului sanguin.

4. Distrugerea nutrienților din laptele matern

Agenții de combatere a bacteriilor prezenți în laptele matern pot fi distruși de încălzirea la microunde. Poate afecta și nutrienții și anticorpii din laptele matern.

5. Distrugerea nutrienților din alimente

Legumele își pierd o parte din valoarea nutritivă în timpul încălzirii în cuptorul cu microunde. Astfel încât, gătirea la microunde poate elimina 97% din flavonoide, compuși vegetali cu beneficii antiinflamatoare, prezenți în broccoli. Poate provoca detrei ori mai multe probleme decât fieberea.

Floricelele de porumb preparate în cuptorul cu microunde pot provoca inflamație cronică, potrivit medicool.ro. 

×
Subiecte în articol: cuptor microunde sanatate