x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Buna comunicare și empatia fac o relație stabilă

Buna comunicare și empatia fac o relație stabilă

de Paul Bardasu    |    24 Mai 2022   •   08:00
Buna comunicare și empatia fac o relație stabilă

Cheia pentru ca un cuplu să fie fericit și durabil se află în calitatea legăturii emoționale dintre cele două persoane.

Elemente precum buna comunicare sau empatia fac ca relația de cuplu să crească pe zi ce trece și să devină mai puternică într-un mod important. Această legătură constă în preocuparea reciprocă pe care ambii membri ai cuplului o manifestă unul pentru celălalt. 

O relație sănătoasă se bazează pe angajamentul ambelor părți, atât în a oferi, cât și a primi. Pentru ca aceasta legătură să aibă loc, nu este suficientă doar dragostea celor doi, ci este necesară existența unei comunicări fluide între parteneri, pentru a evita eventualele lupte sau conflicte care pot apărea în timp.

„Există câteva elemente-cheie care vor duce la realizarea conexiunii emoționale: empatia este esențială atunci când vine vorba de a avea o legătură cu cealaltă persoană. A fi capabil să înțelegi sentimentele și emoțiile celeilalte persoane în orice moment întărește legătura de cuplu. A simți că celălalt te înțelege, face uniunea mult mai puternică și, prin urmare, conexiunea emoțională în sine. Într-un partener stabil și puternic există ceva mult mai important decât iubirea însăși: complicitatea dintre ambele persoane. A putea fi complici unul cu celălalt este un lucru minunat în orice tip de relație și va face conexiunea emoțională cu adevărat reușită. Uneori nu este necesar să spui nimic, doar privirile sau gesturile sunt suficiente pentru a ști ce își dorește cuplul”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Să știi că poți conta pe partenerul tău în orice situație

Totodată, specialistul este de părere că un alt aspect-cheie pentru ca un cuplu să funcționeze sănătos și cu împlinire este existența unei bune comunicări la nivel emoțional, respectiv a-și comunica în mod concret unul celuilalt ceea ce simt. „Din păcate, multe cupluri se despart și nu se concretizează din cauza lipsei de comunicare emoțională dintre ambele persoane. Ultimul aspect de luat în considerare într-o relație care funcționează bine este tipul de atașament care există între cei doi. Partenerii dintr-un cuplu trebuie să aibă libertate pentru a putea face anumite lucruri, dar au nevoie și de cineva căruia îi pasă de ei și îi iubește. Atașamentul sigur și sănătos este să știi că poți conta pe partenerul tău în orice situație și că te va sprijini în momentele grele. Persoana iubită va fi mereu fericită pentru fericirea celuilalt și se va putea baza pe cineva în care se poate avea încredere fără nicio problemă”, consideră psihologul.

Atingerea conexiunii emoționale dorite în cadrul cuplului nu este ușoară. Este nevoie de efort și angajament de ambele părți. Este o sarcină care necesită îndeplinire zilnică. Micile detalii de zi cu zi se vor forma și vor crea o astfel de conexiune. 

Identificarea problemelor, primul pas spre soluționarea conflictelor

Primul pas este recunoașterea problemei existente. Când putem identifica problemele, putem lua măsuri în consecință. Putem fi conștienți de semnele deconectării emoționale, inclusiv de a nu petrece timp împreună sau de a nu comunica în mod corespunzător. Există și alte semne precum că nu te simți în siguranță în timp ce vorbești cu celălalt și te simți singur. Este recomandat ca toate cuplurile să rămână conștiente de aceste semne, pentru a preveni deconectarea emoțională. „Deconectarea emoțională și de comunicare este o problemă serioasă pentru orice relație. Așadar, este foarte important să te consulți cu partenerul. Fixați o zi și o oră convenabile și purtați o conversație. O bună comunicare ar putea fi cea mai bună modalitate de a rezolva problemele relației. Uneori, un partener este conștient de problemă, în timp ce altul nu este complet conștient și apar tensiuni. În acest caz, o bună comunicare îi poate ajuta pe amândoi să vină pe același teren. Amândoi își pot da seama că sunt deconectați emoțional”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum influențează inteligența emoțională relația

Inteligența emoțională (EQ) este secretul relațiilor de durată, în mare parte, pentru că ne face extrem de conștienți de schimbările care au loc în mod constant în noi înșine și în ceilalți. Crescându-ne EQ-ul, putem dobândi sensibilitatea pe care fiecare dintre noi o caută mereu la celălalt. Vom simți automat, prin conștientizare activă și empatie, micile schimbări în dinamica relației de dragoste. Nu trebuie să alegem partenerii greșiți, să ajungem în mai multe relații eșuate sau să lăsăm romantismul să dispară din relațiile noastre de lungă durată. Nu trebuie să ne resemnăm cu plictiseala sau cearta în viața amoroasă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×