Vaccinarea este recomandată înainte de începerea vieții sexuale, dar ea poate fi făcută și ulterior, FDA (organismul de reglementare a pieței de medicamente și alimente din SUA) aprobând vaccinul pentru vârste de până la 45 de ani.
Preambul. Potrivit INS și Eurostat, România se află pe primul loc în Europa la numărul de cazuri noi de cancer de col uterin, respectiv număr de decese date de acest tip de cazuri. Cifrele arată crunt: 3.380 de cazuri noi pe an și 1.805 decese. Suntem, în același timp, pe ultimele locuri la vaccinare anti-HPV, precum și la orice metodă generală de screening, adică analize țintite pentru depistarea precoce a unei neoplazii, lucru care contează enorm, pentru că orice cancer descoperit timpuriu înseamnă de regulă expectativă excelentă.
Vinovatul. Răspunzător pentru neoplazia de col, în peste 95% din cazuri, este un virus. Se cheamă virusul papiloma uman - HPV. E un acronim răspândit, din păcate încă nu suficient înțeles din punctul de vedere al ravagiilor făcute.
Un pic de imunologie. Acest virus se transmite preponderent pe cale sexuală. Atât sexul feminim cât și cel masculin se pot infecta și mare parte din populație este purtătoare nonmanifestă, dar la femei lucrurile capătă o altă valență - cancerul de col uterin se întâlnește des, are mortalitatea ridicată, necesită tratamente complexe, operații cu scoaterea uterului, traume.
Soluția. Sunt anumite țări care au înțeles bine un lucru: ca să anulezi practic riscul de neoplazie de col uterin, ai de făcut un singur lucru - să blochezi infecția cu HPV. Iar pentru a bloca infecția cu HPV apelezi tot la imunologie de top - vaccinezi populația înainte de începerea vieții sexuale, prioritar fetițele, ideal și băieții (dacă sunt lăsați pe lângă campanie, ei reprezintă bazin pentru replicarea virusului). Țări precum Australia, Marea Britanie, Bhutan au deja campanii avansate de vaccinare, mândrindu-se cu cifre care arată tot mai bine. Unele sunt pe punctul de a eradica infecția cu HPV, iar dacă nu mai ai cauza principală, automat nu mai ai nici entitatea aceea sumbră. Cancerul.
Nu degeaba am amintit de Australia. De aici este Ian Frazer, imunolog vestit în toată lumea. Profesorul Frazer este omul din spatele vaccinului anti-HPV, dezvoltat la Universitatea din Queensland (Brisbane, Australia). După aprobarea finală a vaccinului, atât în Australia, cât și în SUA, respectiv celelalte state care țin de organisme de reglementare continentale sau locale, campaniile de vaccinare au dus la rezultate remarcabile. În Australia, rata de infectare cu HPV a scăzut de la 23% la doar 1,1%. Cum s-a întâmplat asta? E relativ simplu. Oamenii de aici au o campanie de vaccinare eficientă în școli. Vaccinează fetele de 11-12 ani. Au cerut fonduri speciale de curând, începând vaccinarea și la băieți. E scump, dar investiția merită.
Bhutan. Bunica regelui a zis că femeile din Bhutan merită o viață sănătoasă și frumoasă, iar cancerul de col uterin e o tragedie pentru ele. Au luat imediat măsuri, prin cooptarea unor profesioniști, atragerea de fonduri speciale, campanii de educare. Vaccinarea e, atenție, destinată tuturor fetelor, mai nou și băieților. Nu faci vaccinul, nu treci mai departe în școală, școală care e gratuită. Fără discuții, fără voci anti orice. Cu rezultate remarcabile.
Recent, și NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, a anunțat că e pe cale să eradicheze infecția HPV.
Realitatea de la noi. Nivelul de informare e ușor schimbat, populația e mai receptivă, iar părinții sunt interesați să știe cum pot beneficia copiii lor de un program gratuit de vaccinare. Care există și merită popularizat. Avem oficial o campanie de vaccinare anti-HPV la fetele între 11 și 18 ani (foarte probabil va veni și suportul pentru băieți), dar nu multă lume știe de existența ei. Iar popularizarea ne poate ajuta enorm pe toți. Orice părinte sau reprezentant legal poate solicita vaccinarea copiilor în intervalul 11 și 18 ani.
Informare. Informare. Informare. Știu cât de importantă este informarea corectă, din surse valide. Este motivul pentru care m-am apucat să fac educație sanitară. În chestiunea HPV există neclarități, dar avem materiale coerente din care să ne extragem informațiile. Tocmai de aceea am pus laolaltă informațiile în această carte, făcându-le cât mai accesibile și ușor de înțeles, fără să intru în detalii nu neapărat inutile, că orice lucru din medicină este util, dar greoaie pentru cititor.
Știința ar fi bine să fie îmbrățișată, că medicina modernă vorbește simplu, prin rezultate - amintesc sumar doar diferențele între 1950 și 2015 pe mortalitatea infantilă, cu reducerea de la peste 30% la câteva procente, global. Practic, orice familie pierdea o treime din copii până aceștia făceau 5 ani, iar introducerea vaccinurilor și tratamentelor moderne a schimbat lucrurile, mortalitatea fiind redusă la doar 0,6% în Europa și America de Nord).
Depinde doar de noi cum schimbăm cifrele înspăimântătoare din România în bine. Printr-o simplă cerere la medicul de familie, avem oportunitatea să vaccinăm fetițele și să evităm unul dintre puținele cancere ce pot fi prevenite.
„Cartea femeii sănătoase” este o colecție de informații explicate pe înțelesul tuturor femeilor - sunt lucrurile pe care oricine ar fi bine să le cunoască pentru o bună educație pentru sănătate. Cum cifrele de mai sus sunt în strânsă legătură cu mortalitatea, putem spune că această carte, prin sfaturile ei, chiar îți poate salva viața.
Cartea va fi disponibilă la chioșcuri, împreună cu ziarul Jurnalul, începând de luni, 14 noiembrie.