x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ciocolata, „medicamentul” minune

Ciocolata, „medicamentul” minune

15 Apr 2022   •   08:25
Ciocolata, „medicamentul” minune

Sunt câteva alimente la îndemâna oricui care ne ajută să stimulăm celula nervoasă şi să avem o memorie mai bună. Cap de listă, deşi poate părea greu de crezut, este ciocolata, spune prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

 

„Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea și la oamenii mari, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Atât ea, cât și cacaua stimulează creierul”, spune Vlad Ciurea, care detaliază: „Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier. Lecitina este bună, face parte din elementele care susţin celula nervoasă. De asemenea, toate vitaminele, toate mineralele au rol important în învăţare”.

Celulei nervoase trebuie să-i dăm ceea ce îi place şi ceea ce este necesar pentru a o ţine în funcţiune. Ei îi mai trebuie și oxigen, lucru pe care-l putem rezolva ieșind în  aer curat. Apoi vine dulcele. „Dulce, dar nu zahăr. Dulce din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie. Celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, explică medicul.

Benefice: ciocolată amăruie, miere, gem fără zahăr

Nocive: ciocolată cu umplutură și diverse arome

„Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao. Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă!”

×