x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cuvinte magice într-o relație

Cuvinte magice într-o relație

de Paul Bardasu    |    22 Iun 2023   •   08:20
Cuvinte magice într-o relație

Cuvintele frumoase pot face o relație mai trainică, în timp ce altele o pot destrăma. În cazul celor din urmă, nu e nevoie nici măcar să fie jigniri sau însoțite de o palmă. Există vorbe pe care le folosim uzual, fără să ne dăm seama, și care fac rău.

Să începem cu latura pozitivă a cuvintelor. Binecunoscutul „Te iubesc” poate fi spus cu mare ușurință de unele persoane, dar în cazul altora pur și simplu creierul le să „shut down” când trebuie să îl rostească, mai ales în cazul bărbaților. Să spui „Te iubesc” unei persoane e un fel de vulnerabilitate extremă. Unor bărbați le e mai greu să spună din cauza stereotipurilor despre masculinitate, sunt câteva explicații. Vestea bună e că acestea pot fi înlocuite cu altele, la fel de puternice și mai ușor de pronunțat pentru cei „îndărătnici”.

Te iert/Iartă-mă. Certurile în cuplu sunt inevitabile. Dacă sunt încheiate cu una dintre cele două sintagme, relația nu are decât de câștigat.

Te respect. Unele lucruri sunt de la sine înțelese, dar asta nu înseamnă că nu le poți rosti și cu voce tare. E frumos să auzi cum iubitul îți spune că te admiră, așa că, din când în când, îi poți spune și tu cât de mult îl respecți.

Te admir. Sunt oameni care nu își pot exprima sentimentele cu voce tare… iar asta poate dăuna relației. Străduiește-te să îi spui iubitului/iubitei, chiar și rar, cât de mult îl admiri.

Te susțin. Indiferent de planurile pe care le are jumătatea ta, de riscurile pe care și le asumă, de orice hotărâre pe care o ia, e bine să îi spui că îi ești alături și că îi vei fi un sprijin, indiferent de ce se va întâmpla.

De altfel, această temă a fost abordată și de psihologul Laura Maria Cojocaru. „Cuvinte pozitive, precum „simplu”, „uşor”, „frumos”, „plăcut”, „perfect”, „absolut” au o putere benefică pentru organism, deoarece, asociate cu evenimente pozitive, pot detensiona situaţia şi declanşează senzaţia de securitate şi protecţie a ambilor parteneri. Asta se întâmplă deoarece aceste cuvinte sunt încărcate de energii bune, iar mintea noastră reacţionează la ele prin secreţia de endorfine în tot corpul. „Cuvintele au puterea extraordinară de a transforma fantastic mecanismele organismului nostru, au putere în plan fizic”, declară psihologul.

Vorbe bune, dar și fapte

Pe lângă cuvintele de încurajare, obligatorii pentru o relaţie sănătoasă, mai sunt câteva elemente care nu trebuie să lipsească din viaţa de cuplu, precum: timpul petrecut împreună cu partenerul, daruri simbolice, mici servicii şi… mângâierile fizice. „Pentru ca acele cuvinte frumoase pe care le adresăm partenerului nostru de viaţă să rămână vii în conştiinţa lui, trebuie să le acredităm prin fapte. Ne putem face o agendă cu activităţi comune, care ne fac plăcere amândurora - spre exemplu, mersul în parc, alergatul, mersul la picnic, bowling-ul etc. - şi în fiecare weekend să le punem în practică. De asemenea, micile daruri sau servicii pe care le facem pentru celălalt, precum „spălatul vaselor când iubita este obosită” sau „cumpărarea unui colier drăguţ atunci când nici nu se aşteaptă” pot cântări enorm în economia relaţiei. La toate acestea, nu trebuie să lipsească mângâierile fizice. Acestea sunt înţelese ca o modalitate de a-i comunica partenerului emoţia iubirii”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cuvinte „soft”, care fac rău

Dacă aceste cuvinte pozitive fac bine, cele negative sunt ca o bombă într-o relație. Există în vocabularul limbii române multe cuvinte care, chiar dacă nu sunt jignitoare, agresive sau sunt spuse pe un ton domol, pot dărâma la fel de uşor ce s-a construit în ani. „Nu trebuie să avem neapărat un stil agresiv de adresare partenerului sau să îl jignim direct, ca să îl îndepărtăm de noi. Există cuvinte mai soft, pe care mulţi nu le băgăm în seamă, dar care pot genera acuze nefondate sau chiar pot denota imprecizie, condiţionare sau pesimism. Cuvinte precum „poate”, „oarecum”, „parcă”, „dacă”, la fel ca şi negaţiile de tipul „nu ştiu”, „nu cred” sădesc şi cresc în partener, mai repede decât putem crede, sentimentul de incertitudine. Odată cu instalarea acestei senzaţii de incertitudine, fără să conştientizăm, devenim mai puțin încrezători în noi şi mai ales în cel care rostește aceste cuvinte în mod frecvent, mai puţin încrezători în sentimentele sale şi în capacităţile sale de a concretiza ceea ce spune. În mod indirect, prin impactul acestor sintagme este indusă nesiguranţa, fapt ce poate conduce la creşterea suspiciunilor şi chiar la gelozie”, explică Laura Maria Cojocaru.

Psihologul crede că asocierea unor fraze cu conţinut pesimist cu unele cuvinte precum „imposibil”, „dificil”, „greu”, „niciodată”, „definitiv”, pot induce o stare de alertă, chiar de panică, sau o stare de tristeţe care poate merge până la instalarea unei depresii reactive. De asemenea, specialistul recomandă ca, atunci când partenerul are nevoie de sprijinul şi confirmarea noastră şi nu numai în această situație, să evităm formula de genul „da, dar…”, care înseamnă de fapt un „nu”, înseamnă dezaprobarea unei acţiuni, gând, simţire a partenerului şi poate duce la scăderea stimei de sine şi nevoia de a căuta susţinere şi confirmare în altă parte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cuvinte respect relatie sanatoasa