x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile ridichiei asupra sănătății. Proprietăți anticancerigene și antifungice

Beneficiile ridichiei asupra sănătății. Proprietăți anticancerigene și antifungice

de Redacția Jurnalul    |    08 Apr 2024   •   21:15
Beneficiile ridichiei asupra sănătății. Proprietăți anticancerigene și antifungice
Sursa foto: Hepta

Ridichiile sunt legume cu multe proprietăți benefice sănătății, astfel că ajută la prevenirea apariției cancerului și a dezvoltării tumorilor.

Acestea sunt legume cruficere și fac parte din familia Brassica. Sunt pline de antioxidanți care modifică modul de reproducere a celulelor canceroase. De asemenea, conțin multă vitamina C și fibre, dar au puține calorii.

Potrivit Institutului Linus Pauling, legumele crucifere conțin izotiocianați atunci când sunt combinate cu apă. Izotiocianații ajută la epurarea organismului de substanțele care dezvoltă cancerul și previn evoluția tumorilor.

Un studiu din 2010 arată că extractul de rădăcină de ridiche conține mai multe tipuri de izotiocianați care au provocat moartea celulelor în unele linii celulare canceroase, potrivit healthline.com.

Ridichile sunt și antifungice naturale. Conțin proteina antifungică RsAFP2. Un studiu a descoperit că RsAFP2 a provocat moartea celulelor în Candida albicans. Atunci când Candida albicans crește prea mult, poate provoca infecții vaginale, infecții orale (afte) și candidoză invazivă.

Un studiu anterior efectuat pe șoareci a arătat că RsAFP2 nu a fost eficient doar împotriva Candida albicans, ci și a altor specii de Candida, într-o măsură mai mică. RsAFP2 nu a fost eficient împotriva tulpinilor de Candida glabrata.

Ridichea, în special cea neagră, poate stimula sucurile digestive și fluxul biliar. Bila este produsă de ficat și este folosită de sistemul digestiv pentru a digera și gestiona grăsimile și pentru a elimina toxinele din ficat.

Ridichiile sunt și o sursă bună de vitamina C. Doar 1/2 ceașcă oferă aproximativ 14% din doza zilnică recomandată. Vitamina C este un antioxidant care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi din organism și la prevenirea deteriorării celulelor provocate de îmbătrânire, de un stil de viață nesănătos și de toxinele din mediul înconjurător.

Vitamina C joacă un rol cheie în producția de colagen, care susține sănătatea pielii și a vaselor de sânge.

Care sunt riscurile pentru sănătate

Ridichile sunt sănătoase pentru majoritatea oamenilor, însă, dacă ai probleme cu tiroida, este posibil să ți se recomande să reduci la minimum cantitatea de legume crucifere pe care o consumi. Aceste legume pot interfera cu absorbția de iod, care este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni.

Deși ridichile par a fi benefice pentru cei care suferă de diabet, consumul unor cantități mari de ridichi poate avea un impact asupra nivelului de zahăr din sânge, așa că, dacă ai o problemă diagnosticată de zahăr în sânge, cum ar fi diabetul, ar trebui să îți monitorizezi cu atenție glicemia.

Deși alergia la ridichi este rară, aceasta poate fi relevantă pentru anumite persoane susceptibile, scrie bbcgoodfood.com., citat de spynews.ro.

×
Subiecte în articol: ridichie sanatate