x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să obții un zâmbet ca la Hollywood

Cum să obții un zâmbet ca la Hollywood

28 Apr 2022   •   12:21
Cum să obții un zâmbet ca la Hollywood

Zâmbetul tău este unul dintre primele lucruri observate de oameni, iar acesta face diferența, indiferent de context. Mulți se întreabă dacă și cum pot obține acest zâmbet perfect, ca la Hollywood.

Nu toți am fost binecuvântați cu dinți albi ca perla sau cu gingii sănătoase. Foarte mulți oameni se confruntă cu dinți ciobiți sau crăpați, dinți decolorați, aliniere incorectă și multe alte probleme. Implicit, nu se pot bucura de un zâmbet perfect. Însă nu trebuie să disperi, căci ai la dispoziție numeroase modalități de a obține zâmbetul pe care ți-l dorești.

 

Dinții tăi sunt ciobiți sau crăpați

Dinții sunt realizați din țesuturi rezistente și de cele mai multe ori fac față alimentelor tipice de zi cu zi. Totuși, dacă mesteci alimente tari sau te lovești, s-ar putea să constați că te-ai ales cu un dinte ciobit sau chiar crăpat.

O astfel de problemă afectează zâmbetul și stima de sine și, mai mult, crește riscul de complicații dentare, deoarece bacteriile pot ajunge în porțiunea dentară expusă. Lăsat netratat, un dinte ciobit expune nervii dentari, putând duce la complicații de această natură, precum și la  sensibilitate la consumul unor alimente.

O posibilă soluție este restaurarea dentară. Această procedură constă în plasarea unei rășini, de exemplu, compozit fotopolimerizabil, peste dintele ciobit, reparându-se astfel micile fisuri fără a fi nevoie de alte intervenții. Deoarece restaurarea se realizează cu material foarte asemănător culorii dinților, tratamentul te va ajuta să obții un zâmbet frumos și natural. Mai mult, tratamentul necesită doar o vizită la stomatolog.

Dinții tăi sunt decolorați

Dinții decolorați reprezintă o altă neplăcere. Decolorarea apare ca urmare a consumului regulat de cafea, vin roșu, sos de paste și alte alimente care pătează. Deși pasta de dinți te ajută pe termen scurt, pentru rezultate de durată este recomandat să vorbești cu stomatologul.

 

Spre deosebire de soluțiile din comerț, care pot avea efecte după câteva luni bune de folosire, albirea profesionistă se realizează mai repede și este mai eficientă. Totul durează puțin peste o oră și se realizează fără durere, tratamentul bazându-se pe laser medical.

Dinții tăi sunt strâmbi

Un alt factor care pune probleme zâmbetului este poziția strâmbă a dinților. Chiar și unul sau doi dinți nelalocul lor te pot jena să îți arăți zâmbetul. În plus, în funcție de poziția dinților, anumite porțiuni de alimente pot rămâne între dinți, iar în cazurile grave poate fi afectat limbajul.

Cea mai simplă și inovativă modalitate de corectare a dinților strâmbi este aparatul dentar de tip Invisalign. Spre deosebire de aparatul dentar din metal, acesta constă în mici tăvițe transparente și personalizate. Deși invizibil, aparatul dentar Invisalign te va ajuta să obții zâmbetul perfect.

O altă variantă este folosirea fațetelor dentare. Acestea se lipesc pe dinți pentru a te ajuta să obții dinți drepți și un zâmbet strălucitor.

Dinții lipsă

Dinții lipsă reprezintă o potențială problemă. Afectează zâmbetul și pot crește riscul de complicații dentare. În primul rând, afectează vorbirea și capacitatea de a mânca. Mai mult, golurile lăsate pot crește riscul de carii la dinții vecini, leziuni ale gingiilor și boli parodontale.

Într-un caz de acest fel, cea mai bună soluție este implantul dentar. Dintele este modelat în funcție de spațiul disponibil și ancorat de osul maxilar. Buna fixare îi permite să se comporte ca un dinte adevărat, iar cei din jurul tău nu vor observa diferența.

Sfaturi generale pentru dinți albi

Pentru a obține dinți albi, este indicat să urmezi sfaturile de mai jos:

  • Mergi periodic la medicul stomatolog pentru o curățare profesionistă a dinților – este preferabil să mergi o dată la șase luni;
  • Redu consumul de lichide care pătează dinții, așa cum sunt vinul roșu, ceaiul negru și cafeaua. Dacă nu poți renunța la ele, bea lichidele folosindu-te de un pai. O altă alternativă este să îți clătești gura cu apă. Totuși, evită să te speli pe dinți imediat după consum, deoarece poate fi afectat smalțul dentar;
  • Renunță la fumat – tutunul este dăunător pentru sănătate în general. În cazul dinților, poate duce la pătarea lor. Mai mult, petele lăsate sunt dificil de eliminat, deoarece se pot infiltra în smalț;
  • Practică o igienă corectă a dinților – spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosește ața dentară și apa de gură o dată pe zi. Contează foarte mult și pasta de dinți. Pentru un zâmbet impecabil, folosește o pastă de dinți pe bază de fluor;
  • Folosește pasta de dinți pentru albirea dinților cu moderație – astfel de produse conțin substanțe abrazive care îndepărtează petele, însă pot afecta și calitatea smalțului. De aceea, este indicat să le folosești de una sau două ori pe săptămână, nu mai mult;
  • Consumă alimente prietenoase cu dinții – unele alimente te ajută să îți menții dinții curați și sănătoși. Optează pentru alimente precum mere, morcovi și țelină. De asemenea, lactatele ajută la echilibrarea acizilor din cavitatea bucală și susțin sănătatea dentară;
  • Redu consumul de zahăr – consumul de alimente bogate în zahăr crește riscul de înmulțire a bacteriilor. Prin reducerea consumului, contribui, de fapt, la îmbunătățirea aspectului dinților.

 

Atenția față de igiena orală, precum și drumurile periodice la stomatolog te vor ajuta să obții un zâmbet ca la Hollywood.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

×