x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Parfumul reginelor

Parfumul reginelor

de Magda Cristina Ursache    |    28 Noi 2012   •   11:43
Parfumul reginelor
Sursa foto: Thinkstock

Secole de-a rândul, parfumurile au fost un lux dedicat exclusiv aristocraţiei, claselor bogate. Casele regale aveau proprii parfumeri, iar o mulţime de fragranţe au luat naştere doar pentru a fi pe placul şi pentru a sta pe raftul unei singure persoane.  Apoi, când casele de parfumerie au început să fie din ce în ce mai multe şi mai independente, a fost rândul aristocraţiei să-i atragă cât mai mult pe creatori şi să-i convingă să le facă parfumuri speciale, la care să nu aibă acces publicul larg. O astfel de casă de parfumuri este şi Houbigant Paris, una dintre cele mai vechi şi influente din istoria parfumului.

Houbigant a fost înfiinţată în 1775, de către un tânăr de 23 de ani, Jean-Francois Houbigant, avându-şi sediul într-unul dintre cartierele noi şi moderne ale Parisului la acea vreme. La început, magazinul nu era unul exclusiv bazat pe parfumuri, produsele puse la vânzare variind de la machiaje, pudre, pomezi, paste de dinţi, săpunuri şi chiar mănuşi şi obiecte de pielărie. Din acest motiv, primii lui clienţi nu au fost domnişoarele, ci  membri ai clerului cu stare, pentru ca apoi, treptat, din ce în ce mai mulţi aristocraţi să treacă pragul micului magazin, sporindu-i faima până într-acolo încât se spune că însăşi regina Maria Antoaneta s-ar fi numărat printre clienţii lui. Există chiar o legendă care spune că, la un moment dat, aceasta ar fi fost recunoscută în momentul în care fugea de revoluţionari, atunci când a fost oprită trăsura în care călătorea travestită, numai datorită faptului că folosise parfumul ei favorit, marca Houbigant, şi nimeni altcineva decât o persoană cu sânge regal n-ar fi putut purta un asemenea parfum extraordinar! Aceasta este doar o legendă. Ce este cert însă e că Houbigant a ajuns totuşi să fie parfumeria preferată a casei regale franceze, iar în 1829 prinţesa Adelaide d'Orleans a devenit unul dintre clienţii fideli. Anume pentru ea a fost creat un parfum numit “Quelque Flores Royale”, un amestec armonios de arome florale, plin de rafinament şi eleganţă.

Acesta a fost primul mare “hit” al casei Houbigant, reţeta lui servind drept carte de vizită pentru multe dintre personalităţile deceniilor următoare şi aducând inspiraţie în lumea aromelor. Marea majoritate a parfumurilor clasice florale din ziua de astăzi sunt inspirate din “Quelque Flores Royale”, printre care se numără şi celebrul No. 5 de la Chanel.

Desigur, parfumul i-a inspirat nu numai pe specialişti, ci şi pe... gurmanzii frumosului şi ai luxului, printre aceştia numărându-se chiar şi Regina Maria a României, una dintre cele mai stilate, elegante şi influente persoane ale Europei secolului XX.

Astăzi, deoarece casa de parfum Houbigant a avut o perioadă financiară dificilă, a dat faliment şi apoi a fost nevoită să reporrească afacerea împreună cu o altă firmă de cosmetice, parfumul “semnătură” al reginelor şi prinţeselor diferă puţin de original. Asta nu îl face însă mai puţin rafinat sau mai puţin încărcat de emoţie... istorică.

×
Subiecte în articol: parfum