x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rolul apei în VIAŢA noastră. Ce fel de APĂ trebuie sa BEM

0
15 Mai 2015 - 21:25
Rolul apei în VIAŢA noastră. Ce fel de APĂ trebuie sa BEM
 Apa este mediul în care au loc toate procesele biochimice din organism, drept urmare apa de băut trebuie să fie de bună calitate şi trebuie aleasă după o serie de criterii, susţin nutriţioniştii. 

Se spune că 85% din creier este reprezentat de apă, sângele uman constă din 90% apă, muşchii sunt în proporţie de 75% apă, ficatul constă din 82% apă, iar oasele - 22% apă. 

"Este bine ştiut faptul că apa constituie 50-60% din masa noastră corporală. Organismul uman necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supravieţui şi pentru a menţine în echilibru toate procesele vitale. Apa reprezintă substanţa de bază a fluidelor corporale: sucuri digestive, sânge, urină, limfă, transpiraţie, etc. Apa joacă, de asemenea, un rol important în dizolvarea şi transportul diverşilor nutrienţi cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidraţii de carbon şi oxigenul. Apa este esenţială şi ajută în cazul proceselor de digestie, asimilare a nutrienţilor, eliminare a toxinelor din organism", explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu. 

Potrivit acesteia, în decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respiraţie, iar prin transpiraţie şi diureză se pierd cele mai însemnate cantităţi de apă, de aceea apa trebuie să fie înlocuită, altfel există riscul deshidratării. 

"Este foarte adevărat faptul că senzaţia de sete şi necesarul real de lichide care trebuie consumate nu se sincronizează. Mai exact, la momentul la care în organism se instalează senzaţia de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate. O întrebare care se pune este: ce fel de apă să consumăm pentru o bună hidratare? Ideal ar fi să consumăm apă minerală naturală. Dacă vorbim de apa destinată copiilor, atunci indiscutabil este recomandată apa minerală naturală cu o încărcătură cu minerale scăzută. Dacă ne referim la hidratarea adulţilor activi, atunci apele minerale naturale plate sau carbogazoase, bogate în minerale naturale sunt cele recomandate", a susţinut nutriţionistul. 

Apa de băut trebuie să fie de bună calitate şi trebuie aleasă după o serie de criterii, a afirmat nutriţionistul. 

"Prin definiţie, apa minerală naturală este o apă pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-un zăcământ/acvifer subteran şi este exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje", a spus Alexandrescu. 

Ea a arătat că termenul de apă minerală naturală revine exclusiv apelor minerale îmbuteliate, în definirea cărora devin prioritare criteriile privind originea, puritatea, compoziţia şi constanţa acesteia în timp, precum şi condiţiile de îmbuteliere. 

"Apa minerală naturală se deosebeşte în mod evident de apa de băut obişnuită prin faptul că provine dintr-o sursă ce a fost supusă unor teste stricte de calitate, prevăzute prin lege. Spre deosebire de simpla apă de izvor, o apă minerală de calitate este obţinută de la mare adâncime, care îi asigură stabilitatea, temperatura şi conţinutul de săruri minerale constante, indiferent de condiţiile climaterice de la suprafaţă", a explicat nutriţionistul. 

Lygia Alexandrescu a spus că apa minerală naturală este practic apă microbiologic pură, netratată, cu excepţia eliminării elementelor instabile şi adăugarea de dioxid de carbon natural. 

"Toate apele minerale par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzând de structura geologică a zăcământului, cu compoziţie minerală diversă. O caracteristică importantă, precizată pe etichetă, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezintă cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius", a afirmat nutriţionistul. 

Potrivit acesteia, în funcţie de cantitatea de reziduu sec, există trei categorii de ape minerale naturale: Foarte slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puţin de 500 mg/l de reziduu sec), puternic mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l. 

"Interesul pentru consum zilnic constant de apa potabilă a fost manifestat în Antichitate, mai întâi de Hipocrate, apoi s-a dezvoltat în epoca Victoriană. Mai târziu, în perioada Renaşterii, oamenii de ştiinţă au devenit tot mai interesaţi şi au cercetat beneficiile pentru sănătate ale apelor minerale şi termale. Specialiştii vremii au observat în mod constant că apa minerală naturală poate ajuta activitatea intestinală, datorită stimulării gastrice determinate de ionii bicarbonat. Aceste ape bogate în ioni bicarbonat, care sunt de fapt un amestec de săruri minerale care pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de grăsimi circulante din organism", a precizat Alexandrescu. 

Ea a spus că bicarbonaţii din apa minerală naturală au indicaţii demonstrate clinic în drenajul biliar şi în metabolismul colesterolului. 

De asemenea, în decursul studiilor făcute, s-a constatat că aportul de apă minerală naturală, bogată în sodiu, nu a modificat nivelul tensiunii arteriale al subiecţilor, acest lucru fiind explicat prin acţiunea ionilor bicarbonat asupra efectelor negative ale sodiului. 

"Prezenţa potasiului şi magneziului, cu rol de protecţie la nivel cardiovascular, în compoziţia acestor ape, ajută la inhibarea efectelor sodiului. Într-o serie de studii clinice, s-a observat şi o scădere marcantă a concentraţiei glucozei serice. Această reducere indică raportul dintre metabolismul lipidelor şi glucoza, ceea ce sugerează că un consum de apă bogată în săruri bicarbonate poate juca un rol benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic. În acest sens, avem marea şansă ca în România să avem surse de apă minerală naturală de o calitate excepţională şi acest lucru este confirmat de modul în care aceste ape sunt premiate la nivel mondial încă din cele mai vechi timpuri", a susţinut nutriţionistul. 
Citeşte mai multe despre:   apă,   nutritie

 



Mai multe titluri din categorie

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...
Serviciul de email marketing furnizat de