Profesorul doctor Horaţiu Angelescu este un patriot care, prin anii 1969, a fost momit de spitalele din Germania să rămână acolo, dându-i-se pentru început 500.000 mărci. Dar profesorul de chirurgie a venelor picioarelor Horaţiu Angelescu a rămas în ţară să opereze, deşi a făcut puşcărie politică. Fratele profesorului Angelescu, oprimat şi el de regimul comunist, a emigrat în SUA, unde este un apreciat sculptor.
Operele lui Patriciu Mateescu, fratele profesorului Angelescu, sunt expuse în muzee din New York, Washington, Los Angeles. Şi iată un alt lucru greu de înţeles: cunoscutul sculptor Patriciu Mateescu s-a oferit să doneze României lucrări pentru a fi puse în pieţele oraşelor româneşti. Însă nimeni nu a dat curs donaţiei lui. Fiul sculptorului Patriciu Mateescu, adică nepotul chirurgului Horaţiu Angelescu, pe nume Cezar Mateescu, este un lăudat meşter de instrumente muzicale.
La concertul de la Bucureşti, celebrul Sting a spus că el şi formaţia lui cântă la instrumente făcute de românul Cezar Mateescu. Minunată este şi invenţia chirurgului Horaţiu Angelescu. El nu smulge primitiv vena cu varice, ci face câteva incizii delicate în ridurile pielii, scoţând o porţiune din vena varicoasă pe care o leagă, împiedicând băltirea sângelui.
După care această porţiune de venă rămâne în carnea piciorului. Nu sunt necesare spitalizare, chirurgie deschisă, anestezie generală, ci numai locală. Cel operat cu delicateţe pleacă bine-mersi după o oră de la intervenţie. Dar nu numai acesta este un mare succes al metodei Horaţiu Angelescu, ci şi rezolvarea groaznicei complicaţii a varicelui, respectiv ulcerul varicos. În ulcerul de gambă apar răni care nu se mai închid zeci de ani, din care curg sânge şi limfă.
Gândiţi-vă cum îşi îmbracă pantalonii sau ciorapii persoanele cu varice degenerate în răni, cu carne vie. Profesorul Horaţiu Angelescu operează aceste varice, care nu se închid de zeci de ani şi, după o lună, se reface carnea piciorului.