Dependența de telefon presupune folosirea compulsivă a telefonului, și nu privește doar mesajele ori rețelele sociale. Astfel că telefonul nu mai este doar un lucru util, ducând la neglijarea interațiunilor umane fizice și la mai multe aspecte esențiale ale vieții.
Totodată, folosirea în exces a smartphone-ului provoacă aneixetate, depresie, dificultăți de concentrare, scăderea performanței la școală, izolare.
Iată câteva semne ale dependenței de telefon:
1. Folosirea excesivă a telefonului
Petrecerea multor ore pe zi pe internet, rețele sociale, jocuri și neglijarea temelor, a activităților fizice, interațiunile față în față, sunt semne clare ale dependenței.
2. Neglijarea responsabilităților
Responsablitățile școlare, sociale, casnice sunt neglijate constant, în favoarea telefonului, aceste lucruri provoacă tensiunii cu familia și prietenii și scăderea pereformanței școlare.
3. Lipsa vieții sociale
Dependența de telefon poate duce la izolare. Adolescenții dependenți de telefon preferă să interacționeze cu prietenii online. Acest comportament poate duce la izolare și la apariția sentimentelor de singurătate.
4. Anxietate
Reacția emoțională puternică atunci când adolescentului îi este luat dispozitivul este un semnal de alarmă. Anxietatea, iritabilitatea sau chiar panica la ideea de a rămâne fără telefon sunt semne că lucrurile s-au agravat.
5. Probleme fizice
Apariția durerlor de spate, gât, vedere, dificultăți de somn sunt semne ale utilizării excesive a telefonului, notează deparinti.ro.