x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Acul din ficat

11 Feb 2005   •   00:00

Atat de fentos este virusul C, incat la fiecare multiplicare isi modifica structura, la fiecare inmultire este altul, tocmai de aceea medicina nu a reusit sa realizeze pana acum un vaccin cu care sa-i vina de hac. Virusul C ataca ficatul cel mai tare.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Conferentiar doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "M. Bals", spune ca doar 20% dintre cei care au avut virusul C se vindeca spontan, ceilalti de 80%, raman purtatori de virus. Din randul acestor purtatori de virus, putini, doar 10-15%, nu dezvolta in timp hepatita cronica, dar 60% fac hepatita cronica ce se instaleaza in ani si ani, poate chiar in 15 ani. Semnele de hepatita cronica inseamna la inceput unele sangerari ale gingiilor, desi starea danturii este buna, se intampla sa curga si sange din nas, desi nu exista cauze din sfera ORL. Simptome serioase apar tarziu prin balonari, prin marirea abdomenului, prin ascita, acea acumulare de lichid in abdomen, sub pielea abdomenului se vad vene strident conturate. Dintre cei care au atins stadiul de hepatita cronica, unii ajung la ciroza, altii la cancer hepatic.

O analiza este foarte importanta, ea se face prin prelevarea unei punctii hepatice si se poate stabili cat de afectat este ficatul. Degeaba se sperie lumea ca se intra cu un ac in ficat si se imprastie infectia virala in restul ficatului. Virusul C ataca ficatul in toata masa lui. Chiar daca se ia o mica proba din tesutul ficatului, acesta se regenereaza in 3-4 zile. Ceva imbucurator inseamna punerea la punct a analizelor de depistare a virusului C. Exista analize care pun in evidenta un antigen, semn ca virusul este cuibarit in organism. Cand analizele depisteaza insa anticorpi produsi de organism ca reactie de aparare, este semnul ca hepatita C se afla in faza acuta, hepatita este in derulare. Acum un timp, virusul C se lua prin sangele de transfuzii, azi controlul este foarte riguros si rar se produce infectia prin sange. Dar cei ce se tatueaza se expun grav riscului de infectare si la manichiura-pedichiura se pot lua virusuri C, ca si in urma sexului neprotejat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă