x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    27 Ian 2008   •   00:00

• Orice pată albă apărută pe piele este vitiligo? • Uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatorii?

Orice pată albă apărută pe piele este vitiligo?
Fals. Vitiligo este o boală de piele caracterizată prin apariţia unor pete depigmentate pe piele. Totuşi, nu orice pată de pe piele este vitiligo. În cazul copiilor predispuşi la alergii poate apărea pitiriazisul alb al feţei – pete albe pe faţă, care persistă uneori luni în şir. Doar medicul dermatolog poate spune dacă este vorba despre viti-ligo sau despre altă boală.

 

Uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatorii?

 Adevărat. Un studiu efectuat la Monell Chemical Senses Center (Philadelphia) a demonstrat că uleiul de măsline are proprietăţi calmante şi antiinflamatorii. O doză zilnică de 50 grame de ulei de măsline este echivalentă cu 10% din doza de ibuprofen recomandată pentru calmarea durerii la adulţi.

 

Aspirina poate afecta smalţul dinţilor?

Adevărat. Aspirina atacă smalţul dinţilor, dacă o mestecăm, în loc să o înghiţim. Distrugerea smalţului dinţilor favorizează pătrunderea bacteriilor patogene în pulpa dintelui, provocând cariile. Pentru a evita acest fenomen, dizolvaţi aspirina într-o lingură cu apă.

 

Ceaiul de mentă este recomandat şi copiilor mici, în cazul tulburărilor digestive?

Fals. Menta este folosită frecvent în cazul bolilor digestive – indigestii, infecţii gastro-intestinale, balonări, diaree. Totuşi, menta este contraindicată copiilor mai mici de 4-5 ani. Specialiştii atrag atenţia că, din cauza mentolului, ceaiul de mentă poate cauza contracţii  spasmodice ale bronhiilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă