x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    24 Feb 2008   •   00:00

Expunerea la soare este principala cauză a ridurilor?

Fals. Îmbătrânirea tenului şi apari#

Expunerea la soare este principala cauză a ridurilor?

Fals. Îmbătrânirea tenului şi apariţia ridurilor sunt fenomene progresive. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producerea de celule noi la nivelul pielii începe să scadă, iar pielea nu se mai regenerează. Apariţia ridurilor depinde mai ales de factorul genetic şi abia în plan secund intervin factorii de mediu:  soarele, poluarea.

 

Aspirina poate fi administrată copiilor în stările febrile?

Fals. La copiii mai mici de 14 ani, aspirina poate provoca sindromul Reye, o boală gravă. Sindromul Reye se manifestă prin ameţeli, greţuri, vărsături. Dacă boala se agravează există riscul de insuficienţă hepatică şi chiar comă.

 

Cafeaua solubilă (nesul) este mai tare decât cafeaua măcinată, deoarece conţine mai multă cafeină?

Fals. Multe persoane susţin că nesul este mai tare decât cafeaua măcinată. Depinde însă de cantitatea de cafea pe care o punem la o ceaşcă. O linguriţă de cafea solubilă conţine 60-70 mg cafeină, în vreme ce aceeaşi cantitate de cafea măcinată conţine 110-115 mg cafeină.

 

Tensiunea mică este simptom al afecţiunilor cardiovasculare?

Adevărat. În unele cazuri, la persoanele de vârsta a treia, hipotensiunea este simptom al insuficienţei cardiace. De asemenea, scăderea tensiunii apare pe fondul unor afecţiuni inflamatorii ale inimii – endocarditele şi miocarditele, care de multe ori sunt complicaţii ale anginei sau gripei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă