x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    06 Apr 2008   •   00:00

• Rujurile pot provoca alergii?• Suplimentele nutritive cu fier pot fi luate în acelaşi timp cu alimentele bogate în calciu sau cu suplimentele cu calciu?

Rujurile pot provoca alergii?

Adevărat. Coloranţii, conservanţii din rujuri pot determina apariţia derma­ti­tei alergice sau iritative, care se ma­ni­­festă prin descuamare, usturime, mân­cărimi la nivelul buzelor. Pentru a evita aceste neplăceri trebuie să în­lo­cuim rujul cu un luciu de buze incolor.

 

Suplimentele nutritive cu fier pot fi luate în acelaşi timp cu alimentele bogate în calciu sau cu suplimentele cu calciu?

Fals. Lactatele pot influenţa absorbţia medicamentelor care conţin fier. Din acest motiv, fierul sub formă medicamentoasă nu trebuie administrat în acelaşi timp cu calciul sau cu alimentele bogate în calciu. Aceste interacţiuni trebuie precizate clar de medicul de familie în momentul în care prescrie un tratament.

 

Cea mai mare cantitate de fibre alimentare este concentrată în coaja fructelor şi legumelor?

Adevărat. Acesta este motivul pentru care sucurile din fructe şi legume sunt mai sărace în fibre alimentare. De asemenea, cantitatea de fibre din fructe sau legume scade prin fierbere.

 

Vârsta este factor de risc pentru hipertensiunea arterială?

Adevărat. Potrivit statisticilor, peste vârsta de 55 de ani, probabilitatea ca un pacient să aibă hipertensiune arterială este de 90%.

 

Senzaţia de sete continuă poate fi semnul diabetului zaharat?

Adevărat. Excesul de zahăr din sânge determină creşterea cantităţii de urină şi, în consecinţă, necesarul de apă al organismului este mult mai mare. Setea poate fi semnalul de alarmă care să ne trimită la medic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă