x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adolescentii sufera din cauza viciilor

Adolescentii sufera din cauza viciilor

05 Aug 2004   •   00:00

O treime dintre adolescente sufera de oboseala, migrene si alte dureri din cauza consumului de cafea, alcool si tigari. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

STELUTA INDREI

Cel putin o data pe saptamana, tinerii au probleme fizice precum migrenele, durerile de stomac si de spate, oboseala dimineata la trezire. Studiul arata ca aceste neplaceri sunt cauzate de mediul si comportamentul adolescentilor, si nicidecum in starea lor de sanatate. Specialistii au hotarat efectuarea acestui studiu pe un esantion reprezentativ de fete pentru ca ele sufera mult mai frecvent din cauza tigarilor, alcoolului si cafelei.

REZULTATE. Cercetarile au fost efectuate in perioada 1997-1998, pe un grup de 8.000 de adolescente americane, cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani. Astfel, s-a observat ca multe dintre ele aveau diverse stari de rau in fiecare saptamana: o treime dintre fete sufereau de migrene, o parte dintre ele se simteau foarte obosite dimineata, unele aveau dureri de spate, iar altele se plangeau de dureri de stomac. De asemenea, multe fete prezentau aceste simptome asociate. "Chiar daca unele dintre aceste stari se pot asocia si cu alte fenomene biologice, precum menstruatia, totusi majoritatea simptomelor au o legatura mult mai mare cu factorii sociali de risc, mediul si comportamentul adolescentilor. De aceea pentru tratarea eficienta a tinerilor care vin la medic pentru o problema somatica este necesara o evaluare mai vasta, in care sa se ia in calcul toate cauzele si simptomele", sustin specialistii.

FACTORI DE RISC. Consumul de cafea, alcoolismul (consumul a mai mult de cinci bauturi alcoolice timp de trei zile) si tutunul sunt factorii de risc care genereaza cele mai multe probleme adolescentilor. Cat despre tutun, autorii studiului ne amintesc faptul ca adolescentele fumeaza pentru a-si controla greutatea sau, mai grav, pentru a slabi.

Acest lucru arata ca tinerele au si probleme de alimentatie - bulimie sau anorexie, fiind complexate din cauza corpului lor.

CONSILIERE. Autorii acestui studiu sunt de parere ca sprijinul parintilor si educatia din scoli pot contribui la scaderea numarului adolescentilor care au probleme cauzate de tutun, cafea si alcool. Cea mai eficienta metoda de convingere a tinerilor sa renunte la toate aceste obiceiuri daunatoare a fost consilierea personalizata. Ceea ce inseamna ca discutiile pe aceste teme trebuie avute cu fiecare adolescent in parte. Si sa nu uitam ca adolescentii urasc interdictiile.

DEPENDENTA DE TUTUN

Dependenta de nicotina se instaleaza mult mai repede la tineri decat la adulti, arata un alt studiu efectuat in Statele Unite ale Americii. Adolescenta este perioada in care, din mai multe motive psihologice, tinerilor le place sa guste din toate "placerile" si sa incerce noi experinte. De aceea adolescenta este propice producerii unei dependente de nicotina. Cateva zile sunt suficiente pentru ca un tanar sa devina dependent de nicotina. Si asta in conditiile in care o simpla cantitate de tutun poate crea nevoia de a fuma in permanenta. O alta concluzie a studiului se refera la faptul ca fetele devin mult mai rapid dependente de tutun decat baietii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă