x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alimente pentru o piele fără cusur

Alimente pentru o piele fără cusur

de Irina Cristea    |    02 Oct 2010   •   00:00
Alimente pentru o piele fără cusur
Sursa foto: /Thinkstock

Pentru aceia care n-au fost binecuvântaţi cu un ten impecabil, soluţia s-ar putea afla... la rece. Adică nu în cabinetul de cosmetică sau pe rafturile pline cu produse scumpe ale farmaciilor, ci în propriul frigider. Şi în cămară.



Garnisite cu alimentele potrivite, ele ar putea fi principalii aliaţi pentru o piele fără cusur. Pentru că important nu este ce alimente trebuie să eviţi pentru a nu te trezi cu coşuri sau pete, ci care sunt alimentele la care să apelezi pentru a combate apariţia acestor surprize neplăcute.

Dacă e să le dăm crezare specialiştilor în nutriţie citaţi de revista Self, din alimentaţia „antiacnee" nu trebuie să lipsească trei elemente: zincul, carotenul şi fibrele. Împreună formează un trio redutabil, care „promite" să rezolve problemele tenului. Ieftin şi eficient.
Ideale pentru gustări sau pentru ronţăieli între două îndeletniciri (de serviciu sau chiar casnice, pentru cine mai are timp), migdalele, năutul sau seminţele de dovleac sunt bogate în zinc, garantând dispariţia nesuferitelor coşuri şi apariţia altora. Acest mineral de preţ reduce inflamaţiile şi încetineşte secreţia de sebum. Alte surse importante de zinc sunt carnea de vită şi stridiile.

„Kryptonită pentru acnee" este doar unul dintre numele de alint pentru vitamina A. Atacă problemele tenului pe trei paliere diferite: reduce inflamaţia, încurajează exfolierea naturală şi îmbunătăţeşte sistemul de apărare al pielii împotriva bacteriilor. Rezultă pori curaţi, neîncărcaţi, deci mai puţin predispuşi la formarea coşurilor.
Vitamina A este la îndemână sub forma câtorva alimente bogate în caroten. Pe lista de recomandări a experţilor americani fi­gurează mango, pepenele galben, morco­vul, cartofii dulci, spanacul şi roşiile.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că persoanele care renunţă la glucidele rafinate în favoarea cerealelor integrale constată o reducere cu 50% a problemelor tenului. Pâinea albă, zahărul rafinat, produsele de cofetărie şi patiserie pun pancreasul să muncească în plus şi să secrete mai multă insulină. De aici, o modificare la nivel hormonal în urma căreia tenul devine mai gras, iar porii au de suferit. Fibrele conţinute de cerealele integrale absorb şi ard mai lent caloriile, menţinând nivelul insulinei la un nivel confortabil. Surse importante de fibre sunt orezul brun, pâinea integrală şi floricelele de porumb.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă