x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Antireumaticele care fac buba la stomac

Antireumaticele care fac buba la stomac

08 Mai 2004   •   00:00

Are romanul un proverb: „Unde dai si unde crapa". El se potriveste si in cazul tratamentelor cu antiinflamatoare pentru tinerea in frau a reumatismelor, asta pentru ca aspirina, indometacinul, diclofenacul etc. au si efecte secundare provocand unele neplaceri asupra stomacului, asupra tubului digestiv in general.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Situatia aceasta este periculoasa si e cazul sa i se acorde toata atentia. Mai ales ca in Europa exista 150 de milioane de reumatici, echivalentul populatiei Rusiei si toti acestia inghit pastile antiinflamatoare. Si o alta cifra statistica trage semnalul de alarma: 40% dintre cei internati in spitalele din Europa, suferind de hemoragii digestive, au la baza crizei hemoragice folosirea medicamentelor antiinflamatoare. Sa vedem cum face aspirina, de exemplu, „buba" la stomac. Pastila se lipeste de mucoasa stomacului, determina moartea celulei gastrice si provoaca ulceratii. Dar se mai pune in miscare si un alt mecanism pagubos pentru tubul digestiv, aspirina distruge o anume enzima Cox 1, care in mod normal participa la mecanismul de protectie a stomacului. La fel ca aspirina au efecte secundare rele asupra sistemului digestiv inca 250 de medicamente antiinflamatoare nesteroidice inghitite pentru a reduce suferintele pricinuite de bolile reumatismale. Dar nu numai stomacul este atacat, apar neplaceri si in intestinul subtire, si in colon, chiar si la rect. Unii incearca sa limiteze efectele negative folosind antiinflamatoarele sub forma de supozitoare, dar atacul asupra tubului digestiv este identic.

Care este totusi solutia? Au aparut clase noi de antiinflamatoare, care prezinta efecte mai mici asupra tubului digestiv, dar acestea sunt mai scumpe. Dupa cum asa-numitele medicamente prostaglandine cresc rezistenta mucoasei gastrice, insa si ele au preturi piperate. Ei bine, metoda de aparare cea mai potrivita este sa se alature medicamentelor antiireumatice alte medicamente pentru protectie gastrica.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă