x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Apa, bautura ideala vara

Apa, bautura ideala vara

02 Iul 2004   •   00:00

Racoritoare, sucuri, nectar, cafea..., dar mai ales apa este recomandat sa bem in perioadele caniculare. Fie ca e apa de la robinet, plata, minerala, de izvor, acest lichid este ideal pentru organism.

MAGDA MARINCOVICI

Apa reprezinta bautura ideala cand sunteti la plaja. Ea permite hidratarea rapida si usoara, fara a pune probleme de sanatate. Asta inseamna ca in perioadele de canicula, indiferent unde ne aflam, este indicat sa avem la noi o sticla cu apa. Cantitatea de apa recomandata zilnic este stabilita in functie de activitatile fizice derulate. In general, cantitatea minima de lichide trebuie sa fie de 1,5 litri, in care sunt incluse apa, cafea, ceai... Specialistii spun ca este bine sa bem ritmic cantitati mici de apa si nu numai atunci cand ne este sete sau cand ne amintim sa dam pe gat toata sticla cu apa.

SUCURI DE FRUCTE SI LEGUME. Daca nu sunteti un mare amator de apa plata, dar doriti totusi sa va hidratati si sa va bronzati in conditii optime, puteti sa apelati si la sucuri de fructe si legume. Multe dintre acestea contin vitamine, seleniu si carotenoide, substante care ajuta la protejarea pielii de efectele negative ale razelor ultraviolete.

NECTAR. O buna hidratare asigura si nectarul care are in compozitie suc de fructe, pulpa acestora, apa si zahar. Un nectar bun trebuie sa contina intre 25% si 50% suc si pulpa de fructe, iar cantitatea de zahar adaugata sa nu depaseasca 20%.

Din categoria bauturilor fara alcool mai fac parte "carbogazoasele", despre care stim ca au un continut mare de zahar si tocmai de aceea ar trebui baute ocazional, si "tonicele", care au in compozitie chinina, substanta nerecomandata copiilor. Bauturile racoritoare tip "light" sunt indulcite cu inlocuitori ai zaharului, motiv pentru care nu sunt indicate copiilor sub 3 ani. De asemenea, copiii vor bea ceai amestecat cu mult lapte. In schimb, cafeaua este total interzisa copiilor chiar si cu lapte.

ALCOOL. Doua sunt argumentele pentru care medicii sustin sa evitam excesul de alcool. Primul: alcoolul contribuie la sensibilizarea pielii, chiar si vinul contine cantitati insuficiente de antioxidanti care sa poata contrabalansa efectele ultravioletelor. Al doilea: alcoolul reprezinta aport de calorii. Nu neglijati acest amanunt, deoarece riscati ca in scurt timp sa nu mai intrati in costumul de baie.

Ce trebuie sa stim

De regula, vara nu uitam sa bem apa, pur si simplu pentru ca ne este sete. Insa nu trebuie sa scadem sub un litru cantitatea de apa bauta zilnic, indiferent de sezon. Mai ales vara trebuie supravegheate persoanele in varsta, la care senzatia de sete este mult diminuata, si copiii, care uita sa spuna cand le este sete. Apa bauta in timpul mesei nu ne ingrasa, dupa cum apa bauta intre principalele mese nu slabeste. Din punct de vedere caloric, apa este "neutra", dar este componenta a echilibrului nostru alimentar.

Aportul de calorii

Sucurile de fructe si legume proaspete de sezon contin numeroase elemente care reprezinta o bariera in calea razelor ultraviolete.
  • de caise 56,8
  • de portocale 37
  • de morcov 30,9
  • de rosii 20,1
    (Sucul de fructe/Valoarea energetica - 100 grame / calorii)
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă