Un grup de cercetători americani au pus la punct un sistem conectat la o aplicaţie smartphone, capabil de a detecta tumorile maligne după ce în prealabil a analizat natura celulelor. Sistemul este realizat de cercetători de la Massachusetts General Hospital din Boston (SUA) şi ar putea să modifice chiar protocolul în cazul cancerelor. Prin noua aplicaţie, mai întâi sunt analizate celule şi, apoi, pe baza informaţiilor, ea reuşeşte să stabilească natura tumorii: malignă sau benignă. Şi aceasta în mai puţin de 60 de minute. Dar nu rapiditatea cu care face această diferenţe este punctul forte al acestei aplicaţii.
Ci faptul că dispozitivul este format dintr-un mini-aparat RMN - rezonanţă magnetică nucleară - conectat la un smartphone prin intermediul unei aplicaţii specifice. Printr-o simplă prelevare de celule, sistemul analizează şi măsoară cantitatea de proteine şi markerele ce indică prezenţa cancerului. Rezultatele aplicaţiei sunt comunicate medicilor specialişti. Metoda a fost testată în două rânduri pe un total de 70 de pacienţi şi s-a dovedit a fi mult mai precisă şi mai rapidă decât mijloacele folosite în prezent. În cazul acestora din urmă, răspunsul este formulat în cel puţin trei zile de la prelevarea probelor, iar precizia acestuia este de aproximativ 84%, se spune în articolul publicat în revista Science Translational Medicine, referitor la această metodă de diagnosticare a cancerului.
Aplicaţia smartphone este o interfaţă uşor de folosit atât pentru controlul dispozitivului, cât şi pentru colectarea informaţiilor, precizează doctorul Cesar Castro, unul dintre cercetătorii autori. Deocamdată, sistemul este adaptat pentru a depista cancerul de stomac. Dar, în scurt timp, el ar putea să fie folosit pentru a diagnostica tumori cerebrale, ale pielii sau ovarelor. Dificultatea sistemului constă în faptul că în cazul unor cancere markerele proteice nu sunt întotdeauna prezente, ceea ce ar putea determina erori de diagnostic. În următorii ani, timp în care i se vor mai aduce unele îmbunătăţiri, sistemul va fi funcţional.
Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital Boston nu sunt primii care au dezvoltat acest sistem. Primul pas l-au făcut cercetătorii germani care au prezentat detectorul Handyscope şi aplicaţia iPhone. Sistemul permite depistarea simptomelor specifice unui cancer al pielii. Folosind telefonul, se poate repera o aluniţă anormală ca un veritabil dermatoscop. Aluniţa este fotografiată şi, apoi, informaţiile sunt transmise unui medic specialist pentru un eventual diagnostic. Este un sistem practic şi rapid, extrem de discret. El este folosit în special între medicii specialişti.