x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Arahidele ne tin tineri

Arahidele ne tin tineri

08 Feb 2005   •   00:00

Arahidele sunt foarte bogate in antioxidanti, substante care apara celulele organismului de actiunea radicalilor liberi, periculosi pentru sanatatea noastra. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori de la Universitatea din Florida (SUA).

GEORGETA LICSANDRU

Antioxidantii sunt compusi naturali care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi, neutralizand moleculele de oxigen instabile si ajutand corpul sa nu-si distruga celulele.

ANTIOXIDANTI. Cercetatorii americani spun ca antioxidantii sunt unul dintre cele mai eficiente mijloace profilactice in cazul afectiunilor cardiovasculare. Proprietatile antioxidante ale arahidelor sunt date de polifenolii continuti de acestea (substante care distrug celulele maligne), care prin structura lor chimica se apropie de componentele antioxidante ale vinului rosu. Dupa cum au observat expertii, dupa prajire, continutul de polifenoli din arahide creste cu 20%-25%, ceea ce inseamna ca arahidele prajite sunt si mai folositoare pentru sanatate. Comparand arahidele cu alte produse care au aceeasi actiune, americanii au ajuns la concluzia ca acestea nu sunt depasite decat de rodii in ceea ce priveste continutul de antioxidanti.

FARA EXCESE. Cu toate acestea, cercetatorii americani ne sfatuiesc sa nu consumam arahide in exces. La fel ca alte produse cu un continut ridicat de antioxidanti, arahidele apara organismul de diferite boli legate de actiunea radicalilor liberi asupra organismului - ateroscleroza, cardiopatia ischemica, imbatranirea precoce, tumorile maligne. Insa, spre deosebire de legume si fructe, arahidele sunt foarte bogate in calorii, iar consumul in exces poate conduce la aparitia kilogramelor in plus sau chiar la a obezitatii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă