x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Arsurile din stomac

Arsurile din stomac

07 Iul 2004   •   00:00

Un ziditor de scoala romaneasca in domeniul atat de vast al gastroenterologiei avea o vorba: "Noroc ca 60% din ulcere se vindeca singure, uneori bolnavii nici nu stiu ca au suferit de ulcer".

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

O alta suferinta care necajeste foarte multi oameni e reprezentata de arsuri. Parca ar deveni inghititori de flacari, din aceia care isi introduc torte aprinse pe gat in numere spectaculoase la circ, senzatia de arsura se plimba in piept, pe esofag. Unii dau fuga la cel mai ieftin remediu, la bicarbonatul de sodiu pe care-l cumpara fie de la farmacii, fie de la magazinele alimentare si praful banal le stinge parjolul, dar dupa cateva ore arsurile apar din nou.

Putini au habar cine este de vina de aparitia arsurilor. Cum se mai intampla in viata, unele lucruri merg de-a-ndaratelea, o apuca pe drum invers. Asa se intampla si in sistemul gastric al unor oameni, continutul din stomac ajunge sa urce in esofag, acest continut gastric este de obicei acid si provoaca arsuri. Medicii numesc aceste arsuri pirozis, iar afectiunea este denumita reflux gastro-esofagian. Boala se manifesta atat ziua, cat mai ales noaptea. Cand omul face imprudenta de a se culca imediat dupa masa sau face eforturi ce cresc presiunea in burta apare acest reflux gastro-esofagian, el este inlesnit si de sucurile acidulate sau de portocale si de lamai. Cei care sunt deranjati de aceasta suferinta trebuie sa inghita medicamentul "Omeprazol" (inhibator al pompei de hidrogen), fiindca bicarbonatul de sodiu potoleste arsurile, dar nu ataca si cauza. Praful de bicarbonat este pana la urma o amagire. Refluxul gastroesofagian este o afectiune banala, dar in timp ea poate conduce la boli grave cum ar fi eroziunile pe esofag si in ultima instanta chiar la cancer in zona de unire a stomacului cu esofagul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă