x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aspirina poate preveni cancerul colorectal

Aspirina poate preveni cancerul colorectal

de Magda Marincovici    |    28 Oct 2010   •   00:00
Aspirina poate preveni cancerul colorectal
Sursa foto: /Thinkstock

75 de miligrame (concentraţia de acid acetilsalicilic a unei pastile) de aspirină reduc incidenţa şi mortalitatea din cauza tumorilor. Totuşi, specialiştii descurajează automedicaţia.



O doză minimă de 75 mg administrată cu regularitate mai mulţi ani poate reduce cu 24% riscul cancerului colorectal şi reduce cu o treime mortalitatea în cazul pacienţilor afectaţi de această formă de neoplasm, susţin medicii britanici, autori ai unui studiu publicat în revista medicală The Lancet.

Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii articolului, tratamentul cu doze mici de aspirină susţine că ar putea fi prescris cu scop preventiv persoanelor care prezintă risc major de tumori colorectale, de exemplu celor care au rude de gradul întâi cu această afecţiune. În 17% dintre cazuri se constată o predispoziţie moştenită din familie.

Totuşi, se apreciază prematură aplicarea în mod curent a acestei strategii chimio-preventive la nivelul populaţiei. În acest sens, se iau în calcul efectele secundare ale aspirinei la nivelul aparatului digestiv: iritaţii, sângerări. Cancerul colorectal afectează intestinul gros şi este al treilea tip de cancer ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal. Aproximativ 20% dintre ei sunt, în momentul diagnosticării, în faza de metastază: cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros. Aproximativ 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului colorectal în SUA, iar rata mortalitătii în Europa depăşeşte 100.000 de pacienţi pe an.

Potrivit unui studiu Roche, în România, la fiecare oră, doi pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal. Conform unor date furnizate de Institutul Oncologic Bucureşti, vârsta la care apare cel mai frecvent această neoplazie este de peste 65 de ani. Factorii de risc în cancerul colorectal sunt: dieta bogată în grăsimi, polipii intestinali, bolile inflamatorii intestinale, factorii genetici, fumatul, antecedentele personale sau familiale de cancer de sân, uterin, ovarian. Din păcate, nu există markeri tumorali specifici cancerului colorectal care să ajute la diagnosticarea bolii.

În ultimii ani, numeroase studii au sugerat capacitatea protectoare a aspirinei în cazul persoanelor cu risc înalt de cancere colorectale sau deja afectaţi de acestea. Autorii studiului a monitorizat, aproximativ 18 ani, un lot de 14.000 de persoane, cărora li s-a administrat zilnic aspirină cu scopul prevenţiei bolilor cardiovasculare. La finalul celor 18 ani, doar 2,8% dintre persoanele monitorizate au fost diagnosticate cu cancer colorectal. Beneficiile s-au observat în cazul administrării zilnice doar a dozei de 75 mg de aspirină şi nu în doze mai mari. Efectul protector este mai prezent în cazul tumorilor situate în prima parte a colonului, zonă mai dificil de vizualizat prin examinare endoscopică. În schimb, aspirina nu ar avea acelaşi rol protector în cazul cancerelor plasate în celelalte zone ale colonului şi la nivelul rectului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă