x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la aportul de iod!

Atentie la aportul de iod!

19 Ian 2005   •   00:00

Femeia gravida care prezinta carente de iod in timpul sarcinii ar putea aduce pe lume un copil cu tulburari ale atentiei si cu un coeficient de inteligenta mai mic.


MAGDA MARINCOVICI

RECOMANDARE. Aportul zilnic de iod este important la toate varstele, deoarece asigura buna functionare a tiroidei
Potrivit unui studiu incheiat recent in Italia, tulburarile de atentie inregistrate la copii sunt legate de tulburarile tiroidei mamelor in timpul sarcinii. Aceste tulburari ale tiroidei sunt provocate de lipsa iodului.

Glanda tiroida este situata in zona gatului. Ea secreta hormoni implicati in reglarea cresterii si intensitatii metabolismului. Dar pentru a produce hormoni tiroidieni, glanda tiroida are nevoie de o cantitate suficienta de iod. Daca nivelul iodului scade foarte mult, suntem in situatie de hipotiroxinemie.

Doctorul Francesco Vermiglio si echipa sa au tinut sub observatie copiii a 16 femei dintr-o zona a Siciliei, unde carenta de iod este bine cunoscuta, si copiii a 11 femei dintr-o alta regiune a Italiei, unde aportul recomandat de iod este asigurat prin alimentatie.

COPII. Cercetatorii italieni au declarat ca 11 din cei 16 copii cu mame care prezentau lipsa de iod erau hiperactivi, cu deficit de atentie, in jurul varstei de 10 ani. Dar nici un caz de hiperactivitate nu a fost inregistrat printre copiii cu mame care nu au avut carente de iod in timpul sarcinii. Cercetatorii au mai stabilit ca in cazul copiilor hiperactivi coeficientul de inteligenta este mai scazut, comparativ cu cel al micutilor adusi pe lume de mame care au beneficiat de iod in cantitate suficienta. Faptul ca 11 copii hiperactivi au venit pe lume din mame la care lipsa de iod a fost declarata in perioada primelor saptamani de sarcina l-a determinat pe coordonatorul acestui studiu, doctorul Francesco Vermiglio, sa nu mai aiba nici un dubiu ca "tulburarile de atentie si diminuarea coeficientului de inteligenta sunt consecinte ale carentei de iod la mama in primele stadii de evolutie ale sarcinii".

Doctorul Francesco Vermiglio mai sustine ca lipsa de iod le poate afecta pe femeile insarcinate a caror alimentatie nu acopera necesarul acestui mineral. Acesta este motivul pentru care doctorul Francesco Vermiglio recomanda femeilor insarcinate sa faca sistematic controale medicale care sa surprinda rapid carenta de iod.

APORT. Necesarul zilnic de iod la copii este de 80 de micrograme, la adulti si varstnici, de 150 de micrograme, iar la femeia gravida si la cea care alapteaza, de 200 de micrograme.

PESTE, UNT, BRANZA, OUA
O masura de sanatate publica luata tocmai pentru a combate lipsa de iod este iodarea sistematica a sarii. Dar cardiologii spun ca trebuie sa reducem la strictul necesar consumul de sare pentru a preveni hipertensiunea si bolile cardiovasculare. In aceste conditii, solutia o reprezinta alimentatia bogata in iod. In top se plaseaza somonul, morunul si unele alge marine. Cu un continut important de iod si mai accesibile sunt: slanina, ouale, untul, laptele de vaca, branza, carnea de porc si de oaie. Vegetalele nu au un continut ridicat de iod. Totusi, nu trebuie neglijate spanacul, varza si cresonul, care, cu iodul din compozitia lor, pot completa necesarul zilnic al acestui element. Contrar unor opinii frecvent invocate, apa contine intre 1 si 2 micrograme de iod.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă