x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la nodulii de la cot!

Atentie la nodulii de la cot!

17 Iun 2004   •   00:00

Poliartrita reumatoida este o afectiune pentru care nu s-a descoperit un mijloc de vindecare.

STELUTA INDREI

Tot ce se poate face este respectarea unui tratament corect, care stopeaza evolutia bolii si asigura pacientului o viata mai usoara. "Poliartrita reumatoida este una dintre formele cele mai frecvente ale reumatismelor inflamatorii cronice. Afectiunea apare de doua ori mai mult la femei decat la barbati si debuteaza in general intre 25 si 50 de ani", explica dr. Ruxandra El-Bsat, lector universitar drd. la Facultatea de Kinetoterapie din Bucuresti.

SIMPTOME. Primele semne ale poliartritei reumatoide (PR) constau in inflamatia uneia sau a mai multor articulatii, care devin dureroase, calde, pielea din zona respectiva se inroseste. Orice articulatie poate fi atinsa, dar cel mai frecvent sunt afectate articulatiile mainilor si picioarelor. Potrivit medicului Ruxandra El-Bsat, "simptomatologia difera de la o persoana la alta. Boala poate debuta progresiv sau brutal printr-o criza dureroasa acuta acompaniata de simptome asemanatoare gripei". PR poate duce in timp la importante deformari ale mainilor si picioarelor, fapt ce afecteaza calitatea vietii pacientului. Aproximativ 20% din pacienti prezinta noduli reumatoizi ce apar pe suprafetele osoase, frecvent in apropierea cotului.

TRATAMENT. "Cu toate progresele facute de medicina, nu exista nici un mijloc de a vindeca PR. Tratamentul vizeaza reducerea durerii, a inflamatiei si prevenirea instalarii deformarilor osoase si a handicapului fizic. Cu cat diagnosticul este pus precoce si tratamentul inceput devreme, cu atat sansele de prevenire a deformarilor osoase sunt mai mari", semnaleaza dr. Ruxandra El-Bsat. Tratamentul este complex: medicamentos, kinetic, ortopedico-chirurgical. Tratamentul kinetic cuprinde exercitii fizice, masaj, ergoterapie, electroterapie, termoterapie s.a. Toate acestea vizeaza pastrarea independentei pacientului. El trebuie sa poata executa miscarile folosite in activitatile elementare de zi cu zi. Terapia ocupationala este foarte importanta pentru recuperarea pacientilor cu PR. Acestora le sunt recomandate activitati precum: tesutul, impletitul, modelatul, dactilografia. Pentru desfasurarea activitatii zilnice aproape de parametrii normali sunt necesare modificarea obiectelor de uz cotidian si alte amenajari la domiciliul bolnavului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă